Политика

Делян Добрев внесе предложение за отпадане на дерогацията за „Лукойл“ в тридневен срок (Обновена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Ново предложение за прекратяване на дерогацията на „Лукойл-Нефтохим“ в тридневен срок внесе председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев. Причината - според изготвен доклад рафинерията се е възползвала от вратички в санкциите на ЕС, за да спечели 1 милиард евро за военните нужди на Кремъл.

„Внесох ново предложение за прекратяване на дерогацията на „Лукойл“ в тридневен срок. Ха да ги видим сега...“, съобщи Добрев на своята фейсбук страница.


„Радвам се, че Европейската комисия започва разследване. Надявам се тази дерогация да падне по най-бързия възможен начин. От първия ден, в който Асен Василев отиде в ЕК и се тръшна и каза, че ще блокира всички санкции към ЕК, ако те не дадат дерогация за България, ние твърдим, че по този начин се заобикалят санкциите и резултатите са налице“, каза по-рано днес депутатът от ГЕРБ-СДС.

Междувременно Европейската комисия опроверга твърденията, че води срещу България разследване, свързано със санкциите на ЕС срещу Русия.

„В контакт сме с българските власти по приложението на европейските санкции така, както и с останалите държави от ЕС. Нямам какво да кажа изобщо за предприето разследване“, заяви днес говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси.

„Санкциите ги заобикаля „Лукойл„ с активната подкрепа на българското правителство, с активната подкрепа на сегашния премиер, миналогодишния премиер, както и финансовия министър“, смята Добрев.

Още политически коментари вижте в следващото видео: