Политика

34 години след „Десети“: Няколко радикални смени на управлението, новият политически елит не знае къде се намира, смятат политолози

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

 „В България така се случи, че радикално на няколко пъти се сменяше управляващата партия, но не с редуване, а с изчезване. Българският политически елит има основна слабост - липса на консенсус.“

Така политологът проф. Румяна Коларова анализира политическите процеси у нас през последните 34 години. Колегата ѝ проф. Мария Пиргова пък е на мнение, че „новият ни политически елит не знае къде се намира, промените в света са много динамични“.

 

Ето какво още споделиха двете дами на годишнината от промяната през 1989 година:

Проф. Румяна Коларова:

България тръгна към демокрацията в групата на държави с доста по-голям авторитет и добре организирано гражданско общество. Но за разлика от тях, процесът у нас беше много силно доминиран от стария режим и архитектурата на прехода беше проектирана от БСП. И досега Конституцията носи белезите на това упражнение.

Преходът в България свърши 1999 година.

Избирателната активност не е ниска, ние я изчисляваме спрямо 6 млн. население, които не сме и е реално около 60%.

Като част от ЕС България може да се интегрира и е защитена повече от геополитическите заплахи.

Хубавото за 34 години е, че си намерихме място в общност, която гарантира социална справедливост, стандарт на образованието и образованието, който е висок и с който ние се съизмерваме.

 

Проф. Мария Пиргова:

От дистанцията на историята виждаме, че манталитетът на българския народ не се променя през годините така лесно.

В тези процеси виждам две основни трагедии: в образованието и здравеопазването.

България последните години отказва да се самоуправлява, търси империята, под чиято шапка ще съществува.

Тази коалиция може да се разпадне. Може да се появи друга в рамките на този парламент, може и нови избори да има. Но гражданите са отстранени от политическите процеси, виждаме много ниска избирателна активност, за която партиите работят много сериозно, не предлагат нищо ново.



Целия разговор вижте във видеото.