Цвят

Холивудските актьори спират стачката, споразумяха се с Алианса на филмовите продуценти

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Американските актьори ще подновят работа, след като техният профсъюз постигна предварително споразумение с холивудските студия за прекратяване на четиримесечната стачка. Профсъюзът на американските актьори, познат като SAG-AFTRA, постигна споразумение с Алианса на филмовите и телевизионните продуценти с единодушно гласуване. Прекъсването на работата - съчетано с отделна стачка на сценаристите - парализира филмовата индустрия и наруши продукцията на множество големи филми и телевизионни предавания. Актьорите настояват за по-добро заплащане и гаранции за използването на изкуствен интелект.

Просто съм благодарен за факта, че толкова много хора ще се върнат на работа, не само актьорите, но и целият технически екип. Показахме на големите студиа, че това нещо няма как да продължи още дълго време.

Илай Хенри, член на SAG-AFTRA, капитан на стачката

Sag-Aftra представлява около 160 000 актьори и стачкува от 14 юли. Това доведе до сериозни смущения и последващи ефекти за работещите във всички отрасли на филмовата и телевизионната индустрия. Сериозно влияние оказа в страни като Обединеното кралство и Съединените щати. Въпреки че холивудските актьори печелят милиони долари, много по-малко известни изпълнители често не успяват да припечелят нужните средства, особено в условията на нарастваща инфлация и промени в индустрията.