Политика

Проф. Людмил Георгиев: Беше извън силите на Мустафа Карадайъ да е председател на ДПС

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

ДПС успя да разчупи етническия модел през 2009 г., когато на парламентарните избори тогава успя да спечели резултат от над 600 000 гласа. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ докторът по социология и психология проф. Людмил Георгиев, който по това време е и сред приближените на почетния председател на партията Ахмед Доган.

Тогава, през 2010 г. Обаче всичко рухна и всичко приключи с отстраняването на Касим Дал и хората от екипа му. Вероятно някъде там зад кулисите трябва да се търси дългата ръка на Държавна сигурност.

Според проф. Людмил Георгиев каквото и да бъде казано за Мустафа Карадайъ, той е един добър човек и изключителен математик. Може би наистина беше извън неговите сили да бъде на поста председател на ДПС, беше очевидно, че той не може да се справи, коментира още Георгиев.

 

Според журналиста Мехмед Юмер честите срещи на Мустафа Карадайъ с високопоставени политици в Турция, може би е довело до вътрешно усещане за прекрачване на някакви граници. Той напълно сподели тезата на проф. Людмил Георгиев, че вероятно зад оставката на Мустада Карадайъ стоят по-тежки вътрешни процеси. Лидерството в ДПС винаги се е обсъждало, защото г-н Доган е бил приемлив за електората и създателите на партията, но това не може да важи за други личности. Лидерството в ДПС си е чисто вътрешнопартиен проблем още от създаването му, каза още Мехмед Юмер.

 

Целия разговор вижте във видеото.