Първото заседание на парламента след изборите се провали заради липса на кворум

Novo NS BGNES

Първото заседание на парламента след местните избори се провали заради отсъствието основно на депутати от ГЕРБ и ДПС. След два неуспешни опита да събере достатъчно народни представители за нужния кворум от 121, председателят Росен Желязков се принуди да се откаже.

„Все пак изборите свършиха и ние ги призоваваме да дойдат в зала, за да можем да работим. Има много закони - цяла България чака бюджета, така че ще трябва да работим заедно. Има вето, което трябва да се отхвърли. Разбираме, че тези ревизии трябва да се случат, но ние всички сме пратени от народа да работим в парламента и ги чакаме това да се случи", коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков по адрес на ГЕРБ-СДС и ДПС.

И обяви, че и те няма да се регистрират, за да не рискуват законите да бъдат приемани такива, каквито ги иска опозицията, която без ГЕРБ и ДПС е мнозинство.

Кирил Петков посочи още, че след изборите трябва да се направи ревизия, да се осмислят резултатите. "За колегите предполагам, че ще са трудни моменти", коментира той.
"Ние сме абсолютно готови на срещи и на разговори, защото народът чака нас и всички реформи. Не можем да изоставим законодателните процеси, които могат да се случат само, ако ние сме във зала", добави той.

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов от своя страна коментира, че "това управление от самото начало е трудно и носи негативи на всички участници в него", но и че приоритетите на управляващото мнозинство остават същите и работата по тях трябва да продължи. По думите му трябва да се работи за сключване на споразумение между десницата и ГЕРБ. За това се говори отдавна, даже са налице проекти, но преди изборите така и не се стигна до нищо официално.

 

Обобщение на краткия парламентарнен ден от Камелия Колева вижте във видеото: