Политика

„Маркет линкс“: Трите партии от коалицията възстановяват позициите си

От Георги Колев Георги Колев Редактор

В политическите настроения на българските граждани се наблюдава много сериозна динамика.

Така директорът на „Маркет линкс“ Добромир Живков коментира последните резултати от социологическите проучвания в студиото на Euronews Bulgaria. След като през пролетта сме отчитали постоянна тенденция на спад на доверието в парламента и партиите в коалицията, след вота на недоверие, виждаме възстановяване на това доверие. Трябва да отдадем дължимото на масовите страхове на хората от несигурността в сегашната ситуация, каза Живков. Спадат на доверието е бил продиктуван основно от съвкупността от кризи за кратък период от време.

По отношение на позитивно и негативно отношение, наблюдаваме доста изравнени позиции на водещите политически сили. От тук се вижда, че българските граждани започват да виждат политиката не толкова тясно партийно и че всяко управление ще трябва да работи в коалиции. Вече виждаме одобряващи ДБ избиратели на БСП, примерно и обратното.

По думите му трите партии от управляващата коалиция започват да възстановяват позициите си, докато останалите партии, с изключение на „Възраждане“ запазват позиции.

Според Живков президентът е загубил няколко процента доверие през последните месеци, което те го свързват с по-критичните коментари по отношение на изпълнителната власт.

В момента ситуацията показва резултати много близки до тези от изборите през ноември и е много трудно да се предвиди кой би извлякъл полза от предсрочни избори. Обществото отново се групира по оста смяна на модела „ГЕРБ“. В следствие на войната се появи и другият разлом – Изток-Запад.

Вижте цялото интервю във видеото.