Местни Избори 2023

Валери Найденов и Любомир Аламанов: Изненада или не е представянето на Ваня Григорова?

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Една от изненадите беше достигането до балотаж на Ваня Григорова в София. Това много малко хора го очакваха. Тя направи силна кампания за нейния електорат и добре разчете откъде може да събере.“

Това коментира в PrimeTime комуникационният експерт Любомир Аламанов относно отминалите местни избори.

За журналиста Валери Найденов обаче, успехът на Григорова е бил очакван, тъй като тя е „много разпознаваема, с ясни послания, с ясна кауза“.

„Тя е лява, а в София много хора не обичат, че водата е толкова скъпа, че парното е скъпо, че всички обществени услуги са приватизирани. Това са силни каузи и съвсем естествено стигна до балотаж“, обясни Найденов.

Григорова е успяла да вземе гласове от няколко посоки, отбеляза Аламанов.

„Първо, тя консолидира самите гласове на БСП. Тя върна стария социализъм в истинския смисъл на думата – работещият човек и държавата/общината, която се грижи за него. Остави настрана антиджендър глупостите на Корнелия Нинова и наистина се върна към този зрял, здрав социализъм, който много хора разпознават като един блян от някакво минало“, каза комуникационният експерт.

„Второ, тя успя да събере и част от патриотичния вот с идеята за изгонване на концесионери, с национализация на всички услуги и т.н. И успя да превърне някои от неуспехите на ГЕРБ в знаме на това „колко е лошо дясното“, за да предизвика симпатии към лявото“, добави той.

„Аз не смятам, че това е някакво връщане към социализма от памтивека – всичко, което тя предлага, се прави в момента в Западна Европа. Например, Париж се отказа от концесията за водата и сега това е общинска дейност“, опонира Валери Найденов.

 

Целия разговор вижте във видеото.