Европа

Кметът на Кишинев с нов мандат, въпреки критиките за руско вмешателство

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Предварителните резултати, оповестени от Централната избирателна комисия на Молдова, сочат че, кандидатът на Партията на националното алтернативно движение и досегашен кмет на Кишинев – Йон Чебан, получава над 52% от гласовете. Това му осигурява победа още на първи тур.

Кандидатът на Партията на действието и солидарността Лилян Карп е с 27% подкрепа. Данните сочат още, че избирателната активност в столицата е била 40,9 на сто. За поста на кмет на Кишинев се състезаваха рекордните двадесет и седем претенденти.

Местните избори в Молдова преминаха на фона на сериозни обвинения за руски вмешателства и проведени хибридни войни. Про-европейският президент Мая Санду предупреди още в деня на вота, че Кремъл стои зад истинска хибридна военна операция. Бившата съветска република е със сериозни амбиции за еврочленство, което поражда

Два дни преди изборите министър-председателят на Молдова забрани кандидатите от проруската партия "Шанс", след като националната разузнавателна агенция на страната заяви, че Москва се е опитала да "повлияе на изборния процес". Засегнати бяха около 600 кандидати.