Европа

Световноизвестен украински режисьор се бие като доброволец в Украйна

От Euronews България Euronews България

Световноизвестният украински режисьор, политически затворник и обществен активист Олег Сенцов смени снимачната площадка с фронта. Той се записа като доброволец и се бие срещу руските сили, нахлули в родината му.

Преди 3 години при размяна на затворници с Украйна, той беше освободен от руски затвор - където лежа заради участието си в протести срещу анексирането на родния му Крим.

Починах си малко в руски затвор, след като се върнах към киното, а сега съм в армията. Не знам какво ще правя след 10 години, защото много пъти съм променял живота си.

Олег Сенцов, режисьор и доброволец в украинската армия

Само година по-рано Сенцов представи своя социален гангстерски филм „Носорог“ на престижния филмов фестивал във Венеция. Той е режисьор, който винаги е бил политически осъзнат.

Русия иска да си върне своята стара колония в Украйна, но Украйна не е колония. Украйна е независима държава и има много смел народ, която ще се бори срещу всяка агресия.

Олег Сенцов, режисьор и доброволец в украинската армия 

Сенцов хваща оръжието, след като е преместил семейството си на безопасно място. Казва, че Украйна ще надделее, защото се бори за съществуването си.