Свят

31 вече са жертвите на взрива в Хавана

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Cuba Hotel Explosion 22128775176517 Разрушеният хотел "Саратога". Снимка: АР

31 са вече жертвите при взрива в хотел "Саратога" в Хавана, съобщиха здравните служби в кубинската столица.

Спасителни екипи продължиха да издирват оцелели хора, затрупани под руините на луксозния хотел в кубинската столица след опустошителна експлозия в петък. Кубинските власти съобщиха, че ранените при взрива са 54. 

Сред загиналите има четири малки деца, една бременна жена, както и испански турист, чийто спътник е тежко ранен. Министерството на здравеопазването съобщи имената на загиналите. 24 души остават в болница. Деветнайсет семейства досега са съобщили за изчезнали техни близки.

Планираше се петзвездният хотел в Хавана да бъде отворен отново, след като бе затворен в продължение на две години. Според кубинската държавна телевизия взривът в петък е бил причинен от камион, който е доставял природен газ на хотела, но не е ясно как се е възпламенил. Спасителните екипи разказаха за малко чудо в издирвателната си работа. Те успяха да открият оцеляло кученце - черен лабрадор на един от етажите на хотел "Саратога" в неделя. Кучето е било видимо шокирано, но в добро здраве. 

Cuba Hotel Explosion 22128781659118 Макар и стресирано, кучето е в доброздраве. Снимка: АР

Екипи с кучета продължават да претърсват руините на луксозния хотел в кубинската столица, за да търсят оцелели след явна газова експлозия. Властите заявиха, че причината за експлозията все още се разследва, но съмненията са за изтичане на газ. Екипи работиха усилено по почистването на околните улици и движението на пешеходци беше възстановено. 

Експлозията е поредният удар по изключително важната за страната туристическа индустрия, която дори преди пандемията от коронавирус се бореше със затегнатите санкции, наложени от бившия американски президент Доналд Тръмп и запазени от администрацията на Джо Байдън. Туризмът започна да се съживява донякъде в началото на тази година, но войната в Украйна попречи на бума на руските посетители, които съставляваха почти една трета от туристите, пристигнали в Куба през миналата година.