Местни Избори 2023

Какви са проблемите на хората в малкото село Факия в полите на Странджа?

От Елена Танева Елена Танева Кореспондент

Село Факия се простира в полите на Странджа, само на 17 километра от границата с Турция. Китното селце, наситено с богата история, се свързва най-вече с легенди за хайдутина Момчил Войвода. Днес Факия избира своя кмет, както и този на Община Средец. Влизаме в местния хоремаг. За да разберем какво мислят хората за изборите, за професията кмет и призванието политик.

Иван, който живее в селото разказва, че политиците не му харесват.

„Много надежди имахме, но май умряха надеждите. Годините си отиват, ние стареем. Селото заминава, няма хора. Повече внимание да обърнат на малките села. Младите няма къде да работят – бягат в големия град“, разказва мъжът.

Извън хоремага, изборите обсъждат и по-възрастните жители на селото. Те гласуват винаги. И имат простички очаквания от бъдещия си управник.

„Аз минавам по една козя пътека, три пъти съм падал в реката, за щастие съм жив. Това мога да кажа. Да обръщат внимание на селото, да оправят пътищата, те си оправят за тях пътищата и си карат хубавите коли, а пък ние, където сме крайни къщи една крушка няма“, казва Стефан.

Въпреки недоверието си към политиците във Факия гласуват всички. И пазят надежда за едно по-добро бъдеще.

Целия репортаж вижте във видеото.