Местни Избори 2023

Балотажи се провеждат в 91 общини в страната, гласуваме и с машини

От Euronews България Euronews България

Точно в 7 часа днес секциите в 91 общини отварят за втория тур на местните избори. На балотаж ще бъдат избрани още 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони в София, Пловдив и Варна. Изборният ден ще продължи до 20 часа, а ако има желаещи да гласуват пред секцията, може да бъде удължен до 21.00 часа. За разлика от първия тур, на балотажа утре ще може да се гласува и с машини. Това се случи след като машините бяха успешно удостоверени от министерството на електронно управление, института по метрология и и института по стандартизация.

По изключение част от паспортните служби ще работят

В деня на балотажа част от паспортните служби в страната ще работят извънредно Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ ще са с удължено работно време 8:30 до 19:30 часа. Целта е гласоподавателите, които нямат издадена лична карта или валидни документи, защото са изгубени, откраднати или с изтекъл срок, да могат да упражнят правото си на глас. ноември по искане на лицето ще бъде издавано удостоверение, с което да гласува.

Гласуване ще се проведе и в засегнатите места от бурята вчера

Балотажи ще се проведат и в местата, които пострадаха от бурите и силните ветрове в Североизточна България, уверяват местните власти. След най-пострадалите са селата Долец в община Дулово и Лъвино в община Исперих, където пожарникари се наложи да помагат за възстановяването на щетите. Според прогнозите след спирането на валежите през нощта в крайните източни райони облачността ще се разкъса и намалее, а нови валежи не се очакват.