България

Янаки Стоилов: Фактическото влияние на главния прокурор във ВСС е много голямо

От Euronews България Euronews България

В последния си доклад ЕК изразява засилващо се безпокойство по отношение на функционирането и състава на ВСС, както и на Инспектората.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ конституционният съдия и бивш правосъден министър Янаки Стоилов. 

Той е на мнение, че най-високите ръководители в съдебната власт трябва да съответстват на високи изисквания, ръководейки съответните институции.

„Мандатът на сегашния ВСС изтича и парламентът трябва да се заеме с решаването на този въпрос“, посочи Стоилов.

По думите му би трябвало да се започне процедура.

Част от реалната промяна във ВСС не е с конституционна аритметика, но парламентът може да се опита да реши този въпрос като предложи авторитетни юристи от академичните среди, от други юридически професии, така че да се намалят преките връзки, защото и сега се отчита, че фактическото влияние на главния прокурор във ВСС е много голямо, не само през прокурорската квота.

Янаки Стоилов, конституционен съдия

Той призова парламента или партиите, съставящи мнозинство, да покажат, че имат воля и застават зад авторитетни хора.

Според Стоилов подобряването на съдебната власт означава достъпно и предвидимо правораздаване със сравнително бързи окончателни решения, които водят към защита на правата на гражданите.

„По-добрият вариант е парламентът да излъчи ново правителство“, смята конституционният съдия, но уточни, че това не е безусловно, а зависи от това дали то ще се заеме с решаване на най-острите въпроси, вместо да се занимава със стратегическите проблеми, които трябва да бъдат решени след едни нови избори, като промените в Конституцията или присъединяването на България към Еврозоната.

Целия разговор вижте във видеото.