Местни Избори 2023

Юрист: ВАС не отмени решението на ЦИК, тъкмо обратното

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Първоначалната реакция вчера беше, че ВАС е отменил решението на ЦИК за машините, но когато човек навлезе в детайли установява, че нищо такова не се е случило. Тъкмо обратното е.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria юристът и преподавател д-р Дилян Начев.

ВАС казва, че решението на ЦИК в тази част - която казва, че липсва съответствие между машините, те не са сертифицирани по съответния ред и по тази причина изборите не могат да се проведат с помощта на машини - е изцяло законосъобразна и изборите няма да могат да бъдат касирани. Предстои да видим дали машините ще могат да бъдат сертифицирани до следващата неделя.

Не бива да се истеризират тези процеси. Излезе, че ситуацията далеч не е толкова драматична колкото беше представена. Решението на ЦИК се оказа законосъобразно и изборите протекоха съвсем нормално, никой не ги оспори.

Ако постоянно поставяме под съмнение вота на гражданите и твърдим, че има някакви манипулации и злоупотреби, как очакваме хората да вярват на управляващите и тяхната легитимност.

Изборните правила трябва да бъдат достатъчно стабилни и постоянни, а не непрестанно да се променят. Това не допринася нито за доверието на избирателите, нито за качеството на провеждането на изборите.

Няма изборна система и процедура, която изцяло да изключва човешкия фактор.

Ако има висока активност купеният и корпоративният вот биха били твърде незначителни.

Вижте цялото интервю във видеото.