Свят

Путин вини Запада за размириците в Дагестан

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Напрежение след размириците в Дагестан. Русия обвини Украйна и страните от Запада в подбуждането на конфликт на нейна територия. От Киев и Белия дом отхвърлиха тези твърдения на Москва и заявиха, че нападенията срещу евреи и израелски граждани представляват актове на омраза.

Острите реакции са породени от нахлуването на стотици дагестанци на пистата и терминала на летището в Махачкала и последвалите антисемитски прояви. Президентът на Русия Владимир Путин обвини Украйна и Запада в това, че този инцидент е бил опит за всяване на хаос в страната.


Събитията в Махачкала снощи бяха вдъхновени, включително чрез социалните мрежи, не на последно място от територията на Украйна от агенти на западните разузнавателни служби. Във връзка с това искам да задам въпроса - Възможно ли е да се помогне на Палестина, като се опитваме да атакуваме планинските евреи и техните семейства? Те, между другото, са една от коренните нации в Дагестан.

Владимир Путин 

От своя страна президентът на Украйна Володимир Зеленски отхвърли обвиненията на Москва и заяви, че антиеврейските размирици в руската република Дагестан показват, че Москва губи контрол над случващото се на нейна територия.

А говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби заяви, че антиизраелските демонстрации на летището в руската република Дагестан може да бъде сравнено с погромите от времето на Руската империя. Кърби също категорично отхвърли обвиненията на руския президент Владимир Путин.


Някои хора сравниха тези нападения с погромите от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Мисля, че това вероятно е подходящо описание, като се има предвид кадрите, което видяхме. Това е акт на омраза.

Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност

Министерство на здравеопазването на Русия заяви, че 20 души, включително полицаи, са получили наранявания, а двама са в критично състояние. В изявление на администрацията на израелския премиер Бенямин Нетаняху се казва, че израелското правителство гледа "с най-голяма тежест на опитите да се навреди на израелските граждани и евреи навсякъде и очаква руските власти да гарантират благосъстоянието на всички израелски граждани и евреи.