Европа

Четирима българи загинаха при срутване на строително скеле в Хамбург

От Euronews България Euronews България

Четирима български строителни работници загинаха при рухването на скеле в асансьорна шахта на голям строителен обект в Хамбург, съобщиха германските власти.  

Един работник, който е получил тежки наранявания, остава в критично състояние.

Осеметажното скеле се е срутило върху асансьорна шахта тази сутрин малко след 9 часа местно време. Смята се, че още няколко души са изчезнали под отломките. Когато скелето се е срутило на строителната площадка са работили между 1300 и 1500 работници, според един от ръководителите на строежа.

Пожарната служба съобщи, че те са евакуирани след инцидента. Елементите на скелето е трябвало да бъдат отстранявани един по един, което е забавило достъпа до мястото на инцидента с часове. Отломките достигат до втория етаж на сградата, до която е било разположено съоръжението.

На мястото на инцидента работят около 150 спасители. Причината за инцидента все още не е установена. Въпреки това е много рано да се даде оценка за причината за срутването, каза представител на силите на реда. 

 



В момента пожарната служба в Хамбург при трудни обстоятелства обезопасява частите, които са паднали в асансьорната шахта от осемте етажа надолу към мазето. Те достигат до втория етаж.  Продължава търсенето на хора, защото в момента все още се предполага, че в руините е възможно да има и други работници.

Филип Бауман, говорител на пожарната служба в Хамбург

Следователи от хамбургската полиция вече са започнали първоначален оглед.

Инцидентът е станал в строителната зона "Юберзеквартир" в пристанищния район "Хафен сити", където се изграждат търговски център, ресторанти, офиси и хотели. Това е една от най-големите строителни площадки в Хамбург.