Свят

Най-малко девет души загинаха при срутване на покрива на църква в Мексико

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Тежък инцидент в Мексико.

Покривът на църква се срути в Сиудад Мадеро в северната част на страната по време на литургия в неделя, убивайки най-малко девет души и ранявайки около 50. Сред тях са 4-месечно бебе и още
пет деца.

Смята се, че около 30 богомолци са били затрупани в развалините, когато покривът се срутил. Полицията на щата Тамаулипас съобщи, че по време на срутването в църквата е имало около 100 души, докато енориашите са получавали причастие.

Спасителните екипи продължаваха да търсят оцелели и други жертви в отломките до късно през нощта. В акцията се включиха и кучета, за да помогнат в издирването. В операцията участват части на Националната гвардия, полицията на щата, службата за гражданска защита на щата и Червения кръст

Мексиканският съвет на епископите призова за молитви заради трагичната загуба на човешки живот и ранените.

 

Днес е много труден момент в нашата епархия Тампико. Покривът на църквата на Светия кръст се срути по време на служба. В момента се извършват необходимите дейности за извеждане на хората, които все още са под развалините. Моля за вашите молитви и да бъдем обединени заедно пред лицето на тази трагедия.

Хосе Армандо Алварес Кано, епископ на епархия Тампико

Църквата "Санта Крус" е издържана в индустриален стил. Смята се, че срутването се дължи на структурен дефект. Първо рухва покривът на храма, а после се срутват и външните стени на църквата. Покривът изглежда е бил направен от излят бетон и се вижда, че в някои части на църквата е легнал върху пейките. Това оставя отворена възможността да има въздушни пространства за евентуално оцелели.