Политика

Политически реакции след изслушването на шефа на ДАНС за отмяната на машинния вот

От Euronews България Euronews България
Plamen Tonchev DANS BGNES Председателят на ДАНС Пламен Тончев. Снимка: БГНЕС.

Депутатти от различните парламентарни групи коментираха днес заседанието на парламентарната комисия за контрол над службите.

 

“Информацията е секретна. Няма да говорим повече. За мен лично действията, които са описани в доклада на ДАНС, биха хвърлили “сянка на съмнение”.

Това заяви Ивайло Вълчев от "Има такъв народ" след изслушването на председателя на ДАНС Пламен Тончев относно невъзможността за използване на машините в изборния процес. Вълчев добави, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е извършил неща, които не би трябвало да е правил.

 

По време на заседанието зам.-министърът представи своята позиция:

 

Всички описани в справката на ДАНС събития са се случили в официалната зала за удостоверяване на машините в Министерството на електронното управление. Залата е оборудвана с камери и система за контрол на достъпа. Работил съм само в присъствието на членовете на работната група и нито за момент в „складове и тъмни стаички”, нито в помещения, в които има машини, предназначени за гласуване на изборите. В МЕУ не е постъпвала машина, с която ще може да се гласува. Ние разполагаме единствено с шест тестови машини, с които не може да се гласува. Противно на твърденията в справката на ДАНС никой от присъстващите в залата не ми е забранявал да снимам. Преди справката на ДАНС да бъде изпратена до институциите не съм търсен от ДАНС, дори само за устни въпроси. Не ми е известно представители на ДАНС да са извършвали проверка и на място в МЕУ. ДАНС не е реагирала по никакъв начин на абсолютно идентични процеси и ситуации, провеждани по време на предишни избори.

Михаил Стойнов, зам.-министър на електронното управление

Според Ивайло Чорбов от “Възраждане”, машините са били непригодни за този вид избори.

“Заместник-министърът на електронното управление е действал неправомерно според доклада на ДАНС, според правилата за действие. Машините плюс това не са пригодени за такъв тип избори. Щеше да настане хаос и да се касират изборите”, заяви Чорбов и допълни, че според него трябва да има промяна в Изборния кодекс.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ пък коментира, че проблем с машините не е имало. “Да се надяваме на втори тур да се гласува с машини”, пожела той.

Бойко Рашков, председателят на комисията за контрол над службите, запази мълчание след изслушването на шефа на ДАНС.

По-късно се проведе заседание на ВАС по делото срещу решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) за отмяна на машините за гласуване. Надежда Йорданова от ПП-ДБ коментира, че „така представената справка на ДАНС е литературен разказ в рамките на три страници“. Според нея той не удостоверява по надлежен ред каквото и да било факти и обстоятелства, които да попадат в хипотезите на Изборния кодекс и могат да доведат до отмяна на машинното гласуване.

 

ВАС ще се произнесе по делото до 20 ч. днес.