Политика

Третият мандат: Политически нагласи за съставяне на правителство

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

След провала на втория мандат, три от партиите в парламента потвърдиха готовността си да вземат третия.  БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ" отново обявиха, че ще водят разговори единствено в рамките на разпадналата се четворна коалиция.


След като вторият проучвателен мандат не беше изпълнен от ГЕРБ-СДС, социалистите ще направят всичко възможно да има кабинет. 

 

Очаквахме ГЕРБ да върнат мандата, тъй като те и да искат не могат да сформират кабинет в рамките на това Народно събрание. Смятам, че и в следващия парламент - изолацията е очевидна. Ако при нас е следващият мандат, това разбира се е изцяло в правомощията на президента, ще направим всички усилия, за да има редовно правителство на страната.

Борислав Гуцанов, БСП

Според ИТН президентът Радев трябва да бъде мъдър, защото обществото не искало избори. 

 

От всички социологически проучвания, които излизат в момента видимо българското общество не иска нови избори. Логично е всеки да има готовност, ние също изразяваме тази готовност, но не можем да влияем на избора на президента, т. е. ако дойде при нас ние ще подходим максимално отговорно в тази ситуация. 

Станислав Балабанов, ИТН

От "Демократична България ще предложат нова формула за работещо правителство в рамките на 47-ото Народно събрание.

 

Смятаме, че това ще бъде трудно, но възможно. И да излъчим един кабинет, който да не е толкова политически, може да е с по-ограничен времеви обхват, който просто да преведе страната през следващата зима, а защо не да стигнем и до въвеждането на еврото.

Христо Иванов, ДБ

От ДПС ще отидат на консултациите при президента, но искат избори „час по-скоро“.

 

Решаването обаче на тази политическа криза, която дойде със заявката за смяна на „модела ГЕРБ“, виждаме, че не се случва. Новият модел е моделът на задкулисието, на олигархията, медийни и енергийни босове да редят кабинети по молове и по джипки. Това не бива и не трябва да се случва.

Мустафа Карадайъ, ДПС

От най-малката парламентарна сила в парламента – “Възраждане”, смятат, че избори трябва да има. Още утре.

 

В момента, нека да си кажем истината, процедурата по раздаване на мандатите, включително и тази втора серия от консултации, това до сега не се е случвало за последните 33 години. Имат една единствена цел - да се протака малко процедурата, за да се даде още малко време на престъпния кабинет.

Костадин Костадинов, “Възраждане”

След като ПП също не изпълниха мандата, връчен от президента, те отново заявиха, че няма да участват в преговори освен с ГЕРБ и ДПС, но и с текущото ръководство на ИТН.

 

Такива неща като отговорност липсват в действията на ГЕРБ. Те върнаха мандата неизпълнен, вкарват страната в една поредна политическа криза. Това, което ние бихме подкрепили, е едни разговори, които да се състоят около програмата, която съставихме със съществуващите в момента коалиционни партньори - БСП и ДБ.

Андрей Гюров, ПП

Работни групи от различните политически формации ще представят плановете си за следващо правителство пред президента Румен Радев още утре. А кога ще връчи третия мандат и на кого - зависи от държавния глава.

За Euronews Bulgaria – Юлиян Стоянов.