Местни Избори 2023

Павел Вълчев, "Алфа Рисърч": За Ваня Григорова са гласували и симпатизанти на „Възраждане“, ПП, както и ГЕРБ

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Това, което можем да обобщим като тенденция е, че на много места ще има втори тур в кметската надпревара. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ Павел Вълчев от Алфа рисърч. Според него на много места ще наблюдаваме фрагментирани местни парламенти, а ПП вече навлизат в местната власт.

Много добро предасавяне виждаме на ПП в София на първи тур, със значителна преднина пред останалите участници.

Павел Вълчев от Алфа рисърч

Големият въпрос от изборния ден е какво се случва с изборния процес, защото виждаме много грешки в протоколи, не е за подценяване и броят на невалидните бюлетини, посочи Галя Гогова от Маркет линкс.

Има секции в страната с една трета невалидни бюлетини. По наши дании има между 15-20-25% невалидни бюлетини, което е много голям проблем и въпросът по-скоро е машинния вот, който от една страна може да прекрати много лоши практики, а от друга – делът на функционалната неграмотност.

Галя Гогова от Маркет линкс

Според Павел Вълчев машината елиминира този вид грешки при преброяването. По думите му резултатът за София не е толкова изненадващ, защото битката за второто място е била част от прогнозите на социолозите. Трябва да се каже обаче, че кандидатурата на Ваня Григорова е изключително силна, виждаме един мажоритарен избор, много по-широк кръг от хора гласуват за нея, каза още Вълчев.

За нея са гласували симпатизанти на „Възраждане“, ПП, както и ГЕРБ, така че тя обедини една доста широка периферия, каза още Павел Вълчев.

Вижте цялото интервю във видеото.