Местни Избори 2023

Терзиев и Григорова на балотаж в София

От Euronews България Euronews България

Васил Терзиев, подкрепен от ПП-ДБ и „Спаси София“ печели първия тур на местните избори за кмет на София с резултат 38.8% от гласовете, според екзит пола на социологическа агенция „Тренд“.

Резултатът му обаче не е достатъчен, за да бъде обявен на кмет и на балотажа на 5 ноември той ще се изправи срещу Ваня Григорова, подкрепена от БСП и „Левицата“ с 19.3%. Това не е абсолютно сигурно, тай като преднината й пред Антон Хекимян, подкрепен от ГЕРБ-СДС и получил 17.1% е съвсем крехка.

Четвъртото място в София е за Деян Николов от „Възраждане“ със 7.3%, пети е Вили Лилков (Синя София - КОД) с 5.2%, а шести остана Ивайло Вълчев от ИТН с 3.0%.

 

ПП-ДБ с двойна преднина в Общинския съвет пред ГЕРБ-СДС

 

В общинския съвет обаче нещата вече са окончателни. Там като първа сила се открояват ПП-ДБ с 40.6% с двойна преднина пред ГЕРБ-СДС с 19.4%. Трети са местната коалиция БСП и “Левицата“ с 13.0%, следвани от „Възраждане“ с 9.9, КОД – 4.6 и ИТН – 4.0%.

Избирателната активност в столицата е относително слаба – 38.4%. 37.0% са гласували за кмет, от които 2.1% са отбелязали на бюлетината „не подкрепям никого“, а 36.1% за Общинския съвет, 2.3% от които с "не подкрепям никого".

 

Вижте първите думи на Васил Терзиев, след като станаха ясни прогнозните резултати от провелия се днес вот: