Култура

Арх. Петър Петров: Бавни, тежки и тромави процедури възпрепятстват опазването на културното наследство у нас

От Euronews България Euronews България

"Има множество причини за изчезването на стотици обекти на културно наследство у нас. Една от тях е обезлюдяването на селата, но от друга страна няма достатъчни законови и административни инструменти за възстановяването и поддържането на изоставени къщи от общински или държавни структури."

Това заяви директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) арх. Петър Петров за "Добро утро, Европа" по повод печалната статистика за изчезването годишно на 400 образци на недвижимото културно наследство в България, както и обезобразяването и унищожението на 13 000 обекта по селата.

Арх. Петров отбеляза, че понякога сградата е оставена да се самосрути с идея да бъде построена нова, а в други случаи собствениците са в чужбина или са твърде много.

"Големият проблем е в невъзможността нормално и адекватно да се вземат мерки за опазването на тези сгради", убеден е директорът на НИНКН.

Законът е така конструиран, че разпоредбите са трудно изпълними във времето, в което трябва да бъдат изпълнени. Процедурите са бавни, тежки и тромави, поради което собствениците не могат да бъдат задължени или намерени. Рестрикциите и санкциите в закона не са направени така, че да могат да бъдат прилагани лесно, ясно и твърдо.

арх. Петър Петров, директор на НИНКН

Според арх. Петров е задължително да има промени в нормативната база.

"Все още не сме документирали изцяло нашото недвижимо културно наследство. С много бавни темпове в момента се изучават и документират образите на културата и изкуството", коментира още той проблемите в сферата и посочи, че съставът на Института е изключително редуциран.

"13-14 души за цяла България. Абсурдно е!", допълни директорът на НИНКН.

Арх. Петров уточни, че сгради с културно-историческа стойност се рушат, както в градовете, така и в селата.

"При нас отношението ни към собственото ни наследство не е такова, каквото би трябвало да бъде. Ние не можем да се самооценим какво притежаваме. Оттук започва цялата драма", категоричен е той.

Целия разговор вижте във видеото.