Местни Избори 2023

Полицията изгони двама кандидати от избирателната секция в с. Клокотница, Хасковско

От Euronews България Euronews България

Напрежение пред секцията в хасковското село Клокотница. Постоянно живеещи в населеното стоят пред изборното помещение и следят дали там ще гласуват хора, които нямат имоти, но са регистрирани. Причината е: хората се съмняват, че вотът им ще бъде подменен.

Според първоначалния списък, залепен на фасадата на кметството в село Клокотница право на вот имат 356 души. Според последният списък, получен от Секционната избирателна комисия тук вота си могат да упражнят 460 лица. Разликата усъмни местните хора.

Миналите избори не гласувах... Никой не предприема нищо“, казва Стефан Стефанов, жител на с. Клокотница.

Според хората и на предходните избори, и сега не те решават съдбата насело Клокотница. Ето защо сами са организирали отряди от наблюдатели,които да следят дали непознати гласуват в секция 116. Това ще продължи и през целия ден, категорични са те.

Мустафа Мехмед  днес упражни своя вот, въпреки че бе регистриран само по настоящ адрес. Категоричен е, че има имоти в Клокотница и е местен.

Аз всеки ден съм тука“, твърди той.

Стигна се и до скандал между кандидат за кмет и  общински съветник в двора на кметството. Наложи се дежурният полицай да помоли и двамата да напуснат мястото, ако вече са упражнили вота си.

В секция 116 има и друго нарушение – параванът се намира в съседно помещение. Според членовете на СИК, това е било така и в предходни избори, тъй като помещенията са малки.