Местни Избори 2023

Румен Радев: Уважавам решението на ЦИК. Дали е правилно - ще реши съдът

От Euronews България Euronews България
Rumen Radev Glasuva BGNES Снимка: БГНЕС, архив

Гласувах за развитието на София като модерна европейска столица, каквато всички българи искаме и имаме правото да видим. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти след като гласува в столичната гимназия по транспорт "Макгахан".

Президентът заяви, че се е запознал с доклада на ДАНС, след който машинното гласуване беше отменено, а дали има нещо притеснително, ще установят компетентните органи.

Уважавам решението на ЦИК като независим орган, дали е правилно, ще реши съдът, добави държавният глава.

"Ние имаме нужда от спешно възстановяване на доверието в изборния процес, но това е усилие на редица институции. Затова очаквам компетентните органи в най-скоро време да извършат своето разследване и да оповестят кои са играчите и мотивите за този акт."

"Най-важното днес е да се гласува масово, да се осигури спокойствие в изборния ден и да има увереност, че всеки българин ще получи коректно зачитане на своя глас", посочи президентът.

 

Илияна Йотова: Днес българите трябва да са убедени, че техният глас ще бъде отчетен нормално

Дано поне днес правителството да осигури нормалното протичане на изборния ден след целия хаос, който настана последните дни. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, след като упражни правото си на глас по-рано днес. Българите трябва да са убедени, че отиват по своя воля да дадат гласа си и той ще бъде реално отчетен. Очаквам да спадне избирателната активност заради недоверието, което за пореден път се породи в институциите, заяви още Йотова. Тя призова всички българи да отидат до урните с още по-голямо желание и отговорност.

„Много неща ни бяха отнети през последните години, като че ли в момента се опитват да ни отнемат най-важното – правото на избор. Да не го позволяваме“, призова Йотова.