Политика

Анализатори: Управленската "сглобка" скърца и се пропуква, но ще оцелее

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Вероятно ще има сериозни ремонти в правителството след местния вот, които са наложителни поради некомпетентност и несправяне със задачите, а не само заради изборните резултати. Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria социалният антрополог Харалан Александров, като прогнозира, че политическата ситуация постепенно ще се „смири“. „Сглобката е като паянтова къща, скърца, накланя се, обаче се намества, може да падне някой камък, но пак се намества“, допълни той по адрес на управляващите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

„Големият удар е върху легитимността на процедурната демокрация, като следваща стъпка. Напълно безпомощен е премиерът, никой не го взима на сериозно“, смята Александров относно отмяната на машинния вот в петък от ЦИК след доклада на ДАНС .

Според журналиста Ружа Райчева гласуването само с хартиена бюлетина ще породи „малък отлив“. По думите й службите за „сигурност не трябва да са политическо оръжие, а тук се ползват“.

„Ужасен хаос по български цари“, допълни тя.

По мнението й „правителството ще се задържи и някак ще продължи, защото цената му е голяма. Имат много неща да правят, тук за първи път видяхме най-много да се пропуква „сглобката“, откакто е създадена“.

Цялото интервю във видеото.