Общество

Проф. Михаил Константинов: При избор на метод за гласуване под 30% предпочитат машината

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Винаги, когато в една секция е имало избор – и машина, и хартия, под 30 на сто избират машината, а над 70 на сто избират да гласуват с хартия. Това категорично показва, че българският народ, като всеки европейски народ, не иска да гласува с машини.“ Това каза в ефира на Euronews PrimeTime математикът и изборен експерт проф. Михаил Константинов относно спора дали да се върнат хартиените бюлетини или гласуването да остане изцяло машинно.

Дълбоко се съмнявам, че този парламент ще успее да върне хартиените бюлетини. Защото има доста други работи да прави, а половината депутати не искат. Бих оценил шансовете като „фифти-фифти“, смята проф. Константинов.

 

Аз съм за връщането им, защото в Европа такова чудо няма. Нали всеки път се мерим с Европа? Колко е прогресивно, колко е хубаво... В Европа няма машинно гласуване, а където имаше, се изхвърлиха машините, до една. Такова гласуване има само в Брюксел, даже не в цяла Белгия. Под 1% от европейското население гласува така.

проф. Михаил Константинов, изборен експерт

Обективно, машинното гласуване рязко намали изборната активност в България – с около 500 хиляди души. На два избора миналата година, през юли и през ноември, гласуваха по 2.7 милиона души – най-ниската активност от 32 години. Като това означаваше намаление на изборната активност с 600 хиляди души в сравнение с предишните избори – през април и преди това, изчислява математикът.

Според него, 100 хиляди „индобългари“ ги е „страхувал“ вътрешният министър. Останалите 500 хиляди не са отишли да гласуват поради опасения „да не се изложат“.

Имаше умора от избори – два извънредни, предсрочни избора през 2021 година. Като вторият беше съчетан с президентски избори. А това повишава изборната активност – един гласува за президент, друг за парламент. Така че имаше умора от избори, но категорично гласоподавателите намаляха заради машините, убеден е проф. Константинов.

Дали ще се въздейства върху вота, не зависи от вида на бюлетините, категоричен е изборният експерт.

 

На парламентарни избори недействителните гласове са около 3.5% - малко по-лошо от Германия, където са 2%. На едни-единствени избори (тези за общински съветници) недействителните гласове са кошмарно много – 15%. Моята хипотеза е, че там хората, гласувайки за конкретен общински съветник с преференция, забравят да гласуват за партията. Не е вярно, че недействителните гласове у нас са много.

проф. Михаил Константинов, изборен експерт

Машината спестява много работа на секционната комисия, но ако взимаме само машинния протокол. Но през април, когато имаше гласуване и с хартия, и на машина, накараха комисиите да броят и машинните разписки. Това доведе до пълен хаос. Защото комисиите трябваше да събират числата от хартиеното гласуване и числата от машинното гласуване, припомни проф. Константинов.

Цялото интервю вижте във видеото.