България

Д-р Мирослав Ненков: Категорично има зависимости в здравната система

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Категорично има зависимости в здравната система. Това е едната страна. Втората страна е – министърът е собственик на тази болница. И не само на тази, а на всички, които са към Министерството на здравеопазването. Той може да смени директора колкото пъти иска. Дори без да дава кой знае какви мотиви за това. Аз лично много харесвам д-р Константинов и не разбирам защо министър Сербезова е решила да го освободи в последния момент – защото на това правителство не му остава много. Това каза в Euronews Primetime д-р Мирослав Ненков, анестезиолог и бивш министър на здравеопазването, по повод скандала между отстранения директор на Онкологичната болница д-р Стефан Константинов и здравния министър проф. Асена Сербезова.

По отношение на политическата ситуация, д-р Ненков смята, че Кирил Петков и неговото правителство ще влязат в историята на България. Защото в един много кратък срок направи няколко много големи крачки, от които всички ние имаме полза, убеден е бившият министър.

 

 

Едната от от е изваждането на България от тази „тапа“, в която беше навряна – с Македония. Втората – със своето поведение да направи така, че Съветският съюз (Русия – бел. ред.) да ни спре газта и ние зорлем да се диверсифицираме. Показа на Съветския съюз, че не могат тука да си разиграват коня както си искат, като им изгони 70 техни дипломати. И засили (и най-вероятно ще успее да направи) това, което дългогодишното управление на предишните власт имащи не можаха да направят – да докарат газ от друго място, освен от Съветския съюз.

д-р Мирослав Ненков, бивш министър на здравеопазването

И да има избори, и да няма избори, не е лошо. Слава Богу, ние имаме работеща законодателна система, която много строго е разписала кое какво става. Това е една политическа игра, в която ние с вас търпим последиците, убеден е д-р Ненков по отношение на политическата криза. Той бе категоричен, че кризата е изкуствено предизвикана от партията на Слави Трифонов. Причините за оттеглената подкрепа според него са „абсолютно несериозни“.

Гостът коментира и ситуацията в Северна Македония.

 

Цялата тази ситуация в т.нар. Република Северна Македония показва колко сме близки с тях духовно. Защото от една страна вадим български паспорти, за да можем да пътуваме в Европа, а от друга страна – не искаме Европа. Нещо няма логика. Според мен хората се „подръчкват“ от злонамерени локални предатели, които провеждат някакъв чужд интерес, който гласи Македония да не става част от ЕС. Но най-вероятно тя ще стане част от ЕС, което е добре и за нас.

д-р Мирослав Ненков, бивш министър на здравеопазването

На мен ми е трудно да диференцирам доколко поскъпването е в резултат от войната в Украйна и доколко е търговска спекула. Но това е цената, която ние ще платим за това, че един мъничък мъж иска да изглежда едър мъж. Говоря за президента на Русия Путин. Важното е ние, българите, да декларираме от коя страна сме – това е много по-важно от цената на газта“, смята бившият министър.

Числата показват увеличаване на броя на случаите на ковид. Факт е, че болестта протича по-леко. Факт е, че има изработени критерии, които казват „на толкова заболели – ще се направи това“. Има държавен план. Истерия или не – фактите са факти. Слава на Бога, хората, които влизат в болница, са малко, посочва д-р Ненков.

Цялото интервю вижте във видеото.