Свят

„Удариха целия квартал. Всички бяха цивилни и деца“: Жертвите в Газа вече са над 5 700 (Обновена)

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Израел разшири бомбардировките си в Ивицата Газа, за да ускори подготовката за сухопътна офанзива в контролираната от Хамас територия.

Израел твърди, че е поразил 400 цели на Хамас, включително наблюдателни пунктове и противотанкови позиции, при които са убити десетки бойци. Групировката отговаря на израелските атаки с ракетен обстрел в южната част на Израел.

Израелските военни съобщиха, че самолетите им са нанесли удари по инфраструктура на сирийската армия и минохвъргачки в отговор на изстреляните ракети от Сирия, която е съюзник на Иран.

В окупирания Западен бряг израелските сили са били обстрелвани от група въоръжени палестинци с експлозиви при нощно нападение.

Те са открили огън и са хвърляли експлозиви по израелски войници в бежанския лагер в Дженин, намиращ се в северната част на Западния бряг. В отговор израелските сили са поразили нападателите с дрон.

При последните атаки са загинали най-малко 700 души, сред които 305 деца, съобщи здравното министерство на управляваната от "Хамас" Ивица Газа. Според Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси този брой е най-високият за един ден от началото на конфликта, започнал преди близо три седмици. При терористичните атаки в региона на 7 октомври бяха убити повече от 1400 израелци. 5 700 души са загинали в Газа при израелските ответни действия.

Цели палестински семейства бяха откарани в болница след часове на засилени бомбардировки в ивицата Газа. Оцелелите, докарани в индонезийската болница в Бейт Лахия, разказаха, че домовете им са били ударени, докато са вечеряли. Мъж крещеше, че единственият му син е бил убит.

Те поразяват само домове, само жилищата ни. Ако ни дадат оръжия, ще си отмъстим сами, просто трябва да ни дадат оръжия. Току-що бяхме приключили с вечерята, а те разбиха дома ни върху главата ни!

Пострадал мъж

„Удариха целия квартал. Всички бяха цивилни и деца, не знаем с какво ни удрят“, казва друг пострадал жител на Газа.

Ден по-рано болницата, която се управлява от индонезийска неправителствена организация, претърпя кратко прекъсване на електрозахранването и беше принудена да спре някои услуги заради липса на гориво.

По-късно израелски военни самолети пуснаха листовки над Газа с молба палестинците да предоставят информация за заложници срещу възнаграждение и защита на дома на информатора.

Смъртоносните сблъсъци се засилиха между израелските военни и палестинците в окупирания Западен бряг и се възобновиха между Израел и ливанската въоръжена групировка "Хизбула" по израелско-ливанската граница. Иран, който от десетилетия се стреми към надмощие в региона, подкрепя както "Хизбула", така и "Хамас", и предупреди Израел да спре нападението си над Газа.

Нарастват опасенията, че войната на Израел с "Хамас" ще доведе до по-широки регионални сътресения и най-вече ще разпали още повече съществуващото напрежение със Сирия и групировката "Хизбула" в Ливан.