Политика

Добрев: Хранилката на „Лукойл“ се оказа доста по-голяма, извънредно заседание на НС ще има (Допълнена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Хранилката на „Лукойл“ се оказва, че е доста по-голяма отколкото предполагахме. За пръв път в историята на страната се случва кабинетът, министри и управляваща партия да бламират заседание на НС.

Това отговори депутатът от ГЕРБ Делян Добрев на ПП-ДБ, които определиха като предизборен популизъм желанието на ГЕРБ за провеждане на такова заседание в петък.

Заседанието е необходимо, защото преди седмица имаше вето върху закона за енергетиката, сега изведнъж се оказва, че този закон не им е важен“, каза още Добрев. „Вчера сутринта на срещата говорихме едно, после се оказа друго. Всеки път като ги заплашим с отнемане на дерогацията, те изпищяват зловещо. От следващата седмица трябваше да започнат да се изплащат на хората 0,73 ст на литър. Ако петък не падне ветото даваме още време на „Лукойл“, каза още Добрев.

По думите му, според новия закон от вторник „Лукойл“ трябва да вкарват по 3 млн. на ден. Ако се изпълни срокът, няма да настояваме за отпадане на дерогацията. „Ще има извънредно заседание и на него ще си проличи кои са на хранилката. В дневния ред ще има две точки. За съжаление само със 105 гласа не може да отхвърлим ветото и текстовете с компенсацията няма да могат да функционират от вторник“, завърши Добрев.

 

Позиция на ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД:

“ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД заявява, че плаща всички предвидени от закона данъци в установените срокове и изцяло изпълнява задълженията си към бюджета на Република България. Във връзка с прозвучалите в национален ефир измислени твърдения на отделни политици, заявяваме, че Дружеството е изплатило изцяло дължимия корпоративен данък и временна солидарна вноска за 2022 г., като продължава да плаща авансово и двата вида задължения за 2023 г. в съответствие с българското законодателство. Установено е добро оперативно взаимодействие с органите на Националната агенция по приходите и Агенция „Митници“ и всички законно дължими плащания се извършват в срок. Твърдения за обратното не отговарят на истината и накърняват доброто име на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД. Дружеството си запазва правото да защитава интересите и деловата си репутация с всички достъпни средства.