Политика

Премиерът: Реалистично е да се събират свръхпечалбите на "Лукойл“ от разликата в цените

От Euronews България Euronews България

Предложението за отмяна на дерогацията за "Лукойл Нефтохим" е невъзможна, защото това означава, че рафинерията няма да има петрол след 10-15 дни, когато се изчерпат запасите там. Беше важно да се обсъди между лидерите какво е реалистично. Това заяви в Благоевград премиерът Николай Денков, предаде БГНЕС.

Реалистично и смислено е да се събират свръхпечалбите на "Лукойл" от разликата в цените на двата вида нефт, коментира още премиерът, след като ГЕРБ и ДПС заявиха, че ще поискат да бъде отнета дерогацията на компанията, ако не да бъдат платени 500 млн. лв. данъци. В същото време синдикатите в рафинерията се събраха извънредно, за да обсъдят дали и какви действия да предприемат в случай, че дерогацията за руски петрол бъде отменена.

"Различният петрол се осигурява с дългосрочни договори, изискват се месеци на преговори. Това беше основната причина дерогацията да се прави на етапи", обясни Денков. „Затова дергогацията се прави на етапи. Очаквам „Лукойл“ да спази законите такива, каквито са, а именно свърхпечалбите да се обложат с общо 60% данък, който да влезе в държавата или това са 500 млн. лв. До края на годината би трябвало да са внесени всички средства, както повелява законът“, каза още Николай Денков.

Запитан за евентуално намаляване на цените на горивата, Денков коментира: „Предпазлив съм да кажа точно как ще се използват средствата, но ще е със сигурност в полза на хората. Всички искаме тези данъци да влязат в хазната и не по-късно до края на годината“.

Николай Денков още веднъж подчерта, че за правителството е най-важно да се изпълнява управленската програма и закони. „Важно е когато имаме спорове, да се събираме и да намираме решения на проблемите. Това е механизмът, всеки, готов на диалог, е добре дошъл“, добави той.

Относно възможността за Коледни надбавки на пенсионерите през декември, премиерът каза: „Този разговор не е приключил, защото трябва да видим разпределението в бюджета. Според финансовия министър, по-важно е да се повишат пенсиите, отколкото да има еднократни добавки от по 50 лв. два пъти годишно. Той не харесва този тип бонуси“.

Във връзка с членството ни в Еврозоната и в Шенген, Николай Денков посочи, че военните конфликти по света предизвикват непредвидени ситуации.

„Ние обаче сме сигурни, че всичко, което трябва да изпълним, го правим и върви по план. Единственият въпрос е колко ще бъде процентът на инфлацията. Но в България има толкова нисък дълг спрямо БВП, така че дефицитът от 3% трябва да се гледа с уважение. Трябва да продължим да убеждаваме хората, че това е добре за тях“, каза Николай Денков.

Успяхме да защитим още повече границата и да развием звената срещу трафика на мигранти. Ние не сме заплаха за Европа в това отношение. Това, което по-скоро би попречило е, че държавите си имат вътрешни проблеми с миграцията, има контрол на границите на някой от държавите в Западна Европа, но ние използваме аргумент, че за тях би било по-добре, ако България е в Шенген“, поясни премиерът.