Свят

Повече от 100 деца в кувьози в Газа са с риск за живота

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

По данни на ООН в Газа има повече от половин милион жени в репродуктивна възраст, а от тях 50 хил. са бременни в момента. Повече от 5000 трябва да родят през следващите до 3-4 седмици. 

Но въпросите къде и как да се случи това излизат на преден план на фона на информацията за разрушени болници и такива, които вече не работят заради липсата на консумативи. Преждевременно родените, които са в кувьози, също са изложени на риск.

 

Показваме на целия свят каква е съдбата на тези деца, докато живеем в опустошение. Казват, че южните райони са безопасни, но няма безопасни райони в ивицата Газа. Няма безопасност заради окупацията.

Рами ал-Сирсави, жител на Газа

Доктори предупреждават, че, ако лечебните заведения останат без ток, някои от най-малките им пациенти може да загубят живота си до минути. 

"Има пациенти на диализа, недоносени бебета в кувьози и родилни зали. Тази болница предлага повече услуги, отколкото може да предостави. Недоносените бебета са в сериозна опасност", казва Ияд Абу Захер, директор на болница "Ал-Акса".

Конвоите с хуманитарна помощ, която включва и лекарства за болниците, са лъч надежда за блокираните в Газа. Според здравното министерство на Палестинската автономия повече от 40 лечебни заведения в ивицата са спрели работа.