Общество

Пожарът край Костинброд е локализиран, има опасност огънят отново да пламне

От Йоана Георгиева Йоана Георгиева Репортер

Горски пожар гори в района на град Нови Искър. Стихията е обхванала труднодостъпна местност, като се е разпростряла в 300 декара смесена гора. На място са изпратени седем пожарни коли. Не се съобщава за застрашени вилни пространства или селища. Пожарът, обхванал три села в община Костинброд, вече е локализиран. Вятърът в района е много силен и има опасност огънят отново да пламне. Огнеборци с четири противопожарни автомобили остават на място, за да наблюдават ситуацията. 

 

В събота около обяд жителите на костинбродското село Безден се вдигат на крака, заради пожарът, който гори буквално на метри от къщите им. Цяла нощ пожарна и доброволци гасят огъня, който заради силния вятър се разпростира на киломентри и бързо достига до съседната община Сливница.

 

Пожарът беше на много голяма площ, нощта не премина добре при тежки метеорологични условия, при силен вятър, при пресечен терен, почти беше невъзможно за техника да достигне до дерето, което е зад мен и още се разпалва. С подръчни средства се опитахме и постигнахме това, което трябва локализирахме го и го спряхме точно на 400 м от селото имаше линия, която гореше около 2 км.

Марио Антонов - пожарникар

Пожарът е бил спрян на метри от тази къщи и от село Безден от жителите на селото с подръчни средства като туби с вода и лопатки.

 

- Ами, притеснено ми беше, в смисъл, че го загасихме на около 20 метра от къщите. - С тези лопатки ли гасихте пожара? - С тези лопатки, с тези кофи, кой с каквото може.

Цанко Желязков

Сухи треви и дървета са горяли до късно през нощта.  Днес хеликоптер направи оглед на засегнатите площи. 

В момента използването на хеликоптер не е възможно, заради силния вятър. Според данни на полицията и пожарната стихията се е разпростряла на около 1 200 декара, от които 250 са иглолистна гора.

На място продължават колегите да изгасяват локални огнища, така че да не допуснат да се разпросстраняват отново, това, че има силен вятър е предпоставка за това нещо, затова екипите остават на място, за да работят.

Александър Джартов – главен комисар ГДПБЗН

В борбата с пламъците в помощ на огнеборците са се отзовали 50 доброволци, 10 горски служители и 32 военнослужещи.