Европа

В Белгия има недостиг на жилища за нуждаещите се

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Това е нов белгийски комикс. Описва живота на хора, принудени да живеят на улицата заради растящите цени на наемите в Брюксел. Симона не е измислен герой. Тя се бори от години, за да намери жилище. Един от хазяите ѝ предпочел да продаде апартамента, вместо да бъде задължен по закон да го отдаде под наем.

 

Например: той ме пита от каква националност съм. Аз му казвам. А той: съжалявам, госпожо, вече продадох жилището. Чаках цял месец, а той накрая ме разплака.

Симона – наемателка на жилище

Тази ситуация не е следствие от криза с недвижимите имоти. Град Брюксел строи около 3500 сгради всяка година. Неправителствени организации за борба срещу бедността посочват, че местните власти отговарят на нуждите на частните инвеститори, а не на тези на жителите.

 

Проблемът често е, че хората отиват в нестандартни жилища - единствените, които собствениците са готови да им дадат под наем, защото са с тъмен цвят, носят забрадка или каквото и да е, имат малки доходи и са притиснати от обстоятелствата да търсят квартира.

Ан-Софи Дюпон – „Организация за право на жилище“, Брюксел

С повишаването на цените на енергията и скока на инфлацията ситуацията в Брюксел ще стане много по-трудна преди да тръгне към подобрение. Сценарият се повтаря почти навсякъде в Европа. Цените на недвижимите имоти растат с темпове, невиждани от 10 години.


Тенденцията се потвърждава и от Евростат. Според статистическата служба, цените на жилищата са се повишили от миналата година с 9.4% в еврозоната и с 10 на сто в целия ЕС.