Свят

Армията на Израел е ударила над 100 цели на Хамас в Газа (Обновена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Армията на Израел е ударила повече от 100 цели на Хамас в Газа и е свалила ракети на своя територия. Еврейската държава евакуира населено място на границата с Ливан, след като съобщи за атаки срещу Хизбула.

От палестинския анклав съобщиха за жертви и ранени, след като израелските сили ударили гръцка православна църква. Ситуацията за пострадалите хора в Газа се влошава с всеки изминал ден заради недостига на ток и консумативи в болниците.

Египетските власти се готвят да отворят граничния пункт "Рафа", за да влезе първата хуманитарна помощ, договорена между Вашингтон и Кайро. Но засега - освен десетки камиони - там остават и хиляди хора, които опитват да избягат от ракетните удари.

Междувременно в специална реч от Белия дом Джо Байдън обяви, че за конфликта в Близкия изток светът трябва да търси решение, изгодно и за двете страни.

Не можем да се откажем от мира. Не можем да се откажем от решението за две държави. Израелците и палестинците наравно заслужават да живеят сигурно, достойно и мирно.

Джо Байдън, президент на САЩ

По думите на американския президент победата на Израел и Украйна във войните, които водят, е важна за националната сигурност на САЩ. Байдън предлага Конгресът да отпусне средства за двете страни.

Хамас и Путин представляват различни заплахи, но споделят и общи черти – искат да унищожат съседна своя демокрация напълно. За Хамас целта на съществуването им е да заличат държавата Израел и да убият еврейския народ. Но Хамас не представлява палестинците.

Джо Байдън, президент на САЩ

Междувременно продължават демонстрациите в подкрепа на Палестинската автономия в арабските държави. От Хамас призоваха мюсюлманите по целия свят да протестират и днес. А на шествие в Ню Йорк Сити стотици настояха ислямистката групировка да освободи заложниците.