Спорт

Нова изложба в музея на ФИФА събира 150 години от популярния спорт

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Бележки на аржентинския треньор Лионел Скалони и топката от финала на Световното по футбол през 1986 г. - това са част от предметите в музея на ФИФА в Цюрих. Фенове на най-популярния спорт вече посещават нова изложба, която разказва за футбола през дизайна на фланелки, обувки и световни купи.

Има много предмети, които може да би не са достатъчно оценени. Например едно пътуване през еволюцията на футболните екипировки. От уличните обувки някога до високоефективните, които използваме днес, и които са изработени до най-малкия детайл.

Мориц Ансорге, директор на изложбите в Музея на ФИФА

Изложбата е разделена на три основни части, които показват от архитектурата на стадионите до плакатите на привържениците.

"Има вълнена вратарска фланелка на "Хъдърсфийлд Таун" от 30-те години. Има и тактически бележки от кампанията на Аржентина за спечелването на Световното в Катар миналия декември. Това е доста ново. Но има и много реликви. Този музей е пълен с тях. Имаме футболни кори на Меси, обувки на Пеле. Свирката от финала на Световното през 1974 г., използвана от Джак Тейлър. Има и предмети от стадион Уембли. Това е хубаво съчетание", обясняват от музея.

По-рано футболистът на "Ливърпул" Иън Ръш посети изложбата, за да дари чифт обувки и фланелката, която носи, когато печели Купата на Англия заедно с отбора си.

 

Навява спомени. Виждам Пеле от 70-те години тук. Тогава за първи път гледах Световното първенство. Видях го да играе. Има толкова много предмети тук, просто е невероятно.

Иън Ръш, бивш нападател на "Ливърпул"

Феновете на футбола ще могат да разгледат изложбата до 25 февруари следващата година. А след това всички предмети ще бъдат преместени на друга дестинация, която все още не е обявена.