Политика

Заваляха сигнали и проверки за изборен туризъм в цялата страна

От Euronews България Euronews България
Podvizhna Izbori BGNES Снимка: БГНЕС

Сигнали за подозрително нарастване на новорегистрираните жители в различни населени места и подозрения за изборен туризъм заваляха в последните 10 дни преди местния вот на 29 октомври.

Това се случва ден след като от регионалното министерство оповестиха данни за необичайно активна миграция в 343 населени места – предимно села, установена от проверка. Ресорният министър Андрей Цеков директно съобщи, че става въпрос за съмнения в изборен туризъм.

От ЦИК оповестиха, че са получили сигнал от кандидат за кмет на село Михайлово, община Хайредин, според която там е налице изключително висок брой регистрации по настоящ адрес.

„Твърди се, че част от тези регистрации са на места, на които дори няма сгради, няма жилища", обясни Елка Стоянова от ЦИК. Жалбата ще бъде препратена до областния управител на Враца за проверка.

В четири общини в област Добрич – Балчик, Крушари, Добричка и Генерал Тошево ще се извърши проверка по Закона за гражданска регистрация, съобщи БНР. Причината е в големия брой на допълнителни регистрации по настоящ адрес там през последните дни. Изпълняващият длъжността областен управител Живко Желязков е изпратил писма до общините за сформиране на комисии, които да извършат проверките -  в унисон с разпореждането на премиера Николай Денков от вчера. 

Пак пред БНР областният управител на Видин Иво Атанасов съобщи, че категорично градът е свидетел на изборен туризъм, като само за година новодошлите в града и общината са над 5500.

„Близо 3000 от тях са се регистрирали в община Видин. В такъв порядък бе разликата между двамата кандидати за кмет на Видин на балотажите при предходните два местни вота“, посочи Атанасов важността на това разрастване.

От регионалното министерство вчера публикуваха и списъка с 343-те населени места, където е установена повишената вътрешна миграция. Първенец в него е карнобатското село Сигмен, чието население се е увеличило с 60% - 147 са пожелали да се заселят там. В първите няколко десетки позиции са още села във Варненска, Видинска, Врачанска, Смолянска, Пернишка, Ямболска, Монтанска област.

Междувременно от ЦИК съобщиха, че в избирателните списъци за втория тур на изборите ще бъдат включени гражданите, които са придобили избирателни права между двата тура – например навършили са пълнолетие.