Политика

Апелативният съд в София пусна срещу 2500 лв. задържания кандидат-кмет на Дупница

От Euronews България Euronews България
Metodi Zaharinov Dupnica FB Снимка: Фейсбук

Апелативният съд в София отмени определението на Окръжния съд в Кюстендил, с което на кандидата за кмет на Дупница Методи Захаринов бе наложена мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Той е освободен срещу парична гаранция от 2500 лева, съобщиха от съда.

Захаринов беше с наложен постоянен арест заради водено срещу него дело за екстрадиция по искане на Гърция. Там през 2018 г. той е осъден на 6 г. затвор за държане на 9 подправени банкноти от по 50 евро.

Според магистратите от Апелативния съд Захаринов няма опасност да се укрие, той не представлява обществена опасност, работи, има семейство и не се е укривал.

Самият Захаринов заяви пред съда, че е научил за искането по време на събрание със съграждани, на което отишъл като регистриран участник в предстоящите местни избори. Веднага след постъпилата информация той се е предал на властите и е заявил готовност за пълно съдействие.

Европейската заповед за арест на Захаринов е от 18 май 2018 г., а от постановената му присъда остава да излежи 5 години 11 месеца и 27 дни.