Политика

Сарафов предложил на ВСС да накаже 18 прокурори и следователи, забавили над 70 знакови дела

От Euronews България Euronews България
Borislav Sarafov BGNES

От избирането му за временно изпълняващ функциите главен прокурор досега Борислав Сарафов е предложил на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да образува дисциплинарни производства срещу 18 прокурори и следователи. Данните изнесе самият Сарафов по време на редовното заседание на съвета, предаде БНР.

Сред предложените за наказания са административният ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова и прокурор Стефан Христов, който до края на юли работеше по прекратеното във вторник разследване "Барселонагейт".

Неритмична работа и системно забавяне на преписки и дела срещу магистрати, лица с имунитет и членове на Министерския съвет са причините за поисканите санкции за 18-те магистрати, обясни Сарафов. Проверка в прокуратурата е открила забавяне или нарушения в над 70 висящи досъдебни производства срещу такива лица. 

Сарафов каза, че заради това е предоставил материали в прокурорската колегия на ВСС за налагане на дисциплинарни наказания на прокурори и следователи, като сред тях са административният ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова, както и прокурорът от ВКП Максим Колев. Прокурор Колев е забавил произнасянето по 98 преписки, които на практика са почти всички, по които работи. Сарафов определи това като "системно забавяне на дела", което не може да бъде толерирано и трябва да получи дисциплинарна санкция.

Общо 7 досъдебни производства, проверки и прокурорски преписки са образувани във връзка с разследването, станало известно като "Осемте джуджета". А заради откритите нарушения е направено предложение за налагане на дисциплинарни наказания на седем прокурори и следователи.

Представянето на резултатите от ревизиите и проверките, назначени от него след избирането му от прокурорската колегия, Сарафов започна с констатацията, че е заварил тежко наследство от Иван Гешев, чийто мандат през юни съдебните кадровици прекратиха предсрочно. 

"Доста системни грешки са били допуснати, които сега се налага да се поправят", каза Сарафов, по думите, на когото "обществото очаква активна работа, а не бездействие".