Добро Утро, Европа

НАСА разпространи още снимки от новия телескоп „Джеймс Уеб“

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Невиждан поглед към звездите, визуални струпвания на галактики и допир до най-далечните кътчета на Вселената - историческите кадри са уловени от новия телескоп на НАСА - „Джеймс Уеб“. 

По-рано на събитие в Белия дом светът видя първата пълноцветна снимка, направена от новия космически телескоп. Президентът на САЩ Джо Байдън показа снимката, която хвърля поглед върху нашата вселена.

Изображението е най-далечното, което е правено в открития Космос. Част от кадъра е светлина от време малко след Големия взрив, който е бил преди около 13.8 милиарда години.

 

Това е нов прозорец в историята на нашата вселена. И днес виждаме първата светлина, която ще изгрее през този прозорец. Светлина от други светове, обикаляща около звезди далеч отвъд нашия собствен свят. Удивително.

Джо Байдън – президент на САЩ

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" беше изстрелян през декември миналата година. Смята се за наследник на телескопа "Хъбъл", който бе пенсиониран.


Той ще прави всякакви наблюдения на небето, но има две основни цели. Едната е да се направят снимки на първите звезди, блеснали във Вселената преди повече от 13 милиарда години; другата е изследване на далечни планети за условия за развиване на живот.