Свят

"Доказаха колко са прецизни": Киев за първи път използва US ракети с далечен обсег

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

За първи път силите на Киев използват американските ракети с далечен обсег АТАКМС. Военните съобщиха, че са поразили руски военни складове и самолети в окупираните територии в Луганск и Бердянск. Новината потвърди и президентът Зеленски.

Благодаря на всички, които се борят и работят за Украйна! Благодаря на всички, които ни помагат! И днес съм особено благодарен на Съединените щати. Споразуменията ни с президента Джо Байдън се изпълняват. И те се изпълняват много точно – ракетите АТАКМС доказаха колко са прецизни. Слава на Украйна!

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Използването на ракетите с далечен обсег е противоречиво, въпреки че Киев пое ангажимент да не ги изпраща навътре в територията на руската държава. Въпреки това Украйна настоява, че именно това въоръжаване ще обърне курса на войната. Разполагането на оръжията ще позволи на украинските сили да прекъснат недостъпни досега снабдителни линии, въздушни бази и железопътни мрежи, използвани от Русия в окупираните територии.

Като много груба грешка определи посланикът на Русия във Вашингтон решението на САЩ да доставят на Украйна тактическите ракети АТАКМС. 

"Последиците от тази стъпка, която беше умишлено скривана от обществеността, ще бъдат от най-сериозно естество. Вашингтон поддържа методично курс към пълно прекъсване на двустранните отношения. САЩ продължават да тласкат нещата към пряка конфронтация между НАТО и Русия", каза Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС, предаде БТА.