Общество

Журналистът Валери Найденов: Мюсюлманските общности са много гневни след атаката над болницата в Газа

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Това, което се случи в Газа снощи може малко да потуши конфликта с Израел. Това каза в ефира на „Добро утро, Европа“ журналистът Валери Найденов. Според него президентът Джо Байдън отива там именно с тази цел - да успокои напрежението, защото това, което се случва съсипва плановете на демократичната партия в САЩ за района.

Мюсюлманските общности са много настръхнали, в Западния бряг всички са излезнали на улиците и протестите са на ръба на бунтове. Последното, което е нужно на Израел е това.

Още при Обама се водеше една политика на нормализиране на отношенията с Иран, възстановяване на търговията, сваляне на санкциите, размразяване на иранските авоари в чужбина, обясни Найденов. Същевременно обаче Обама се скара много сериозно с Нетаняху, тъй като настояваше за спазване на резолюциите на ООН за Западния бряг.

После обаче президент стана Тръмп и политиката се смени напълно- първото негово посещение беше в Израел, той се сдобри с Нетаняху. След Тръмп дойде Байдън и политиката отново се обърна. Може да се каже, че случващото се е провал както на световната дипломация, така и на вътрешната политика на Израел, каза още Валери Найденов.

Цялото интервю вижте във видеото.