Икономика

Природният газ поскъпва с 32%

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Природният газ поскъпва средно с 32% за месец юли. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране.

Така синьото гориво от началото на този месец струва 186,17 лв./MWh без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Цената, одобрена от КЕВР е с 30 стотинки по-ниска от поисканото от "Булгаргаз" поскъпване. 

На тази окончателна цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. За юни цената на газа беше 141,36 лв./MWh.

Комисията определи цената на природния газ за юли след анализ на предоставените данни и документи, съдържащи се във внесеното на 6 юли ценово заявление на „Булгаргаз“.

В ценовия микс е включено цялото количество по договора за доставка на природен газ с компанията от Азербайджан. Необходимото количество газ зa юли е осигурено от „Булгаргаз“ и със сключен договор за доставка на втечнен природен газ /LNG/, уточняват от КЕВР
Регулаторът установи, че в цената на природния газ са включени разходи в размер на 747 029 лв. за капацитет и пренос на количества до Виртуална търговска точка България. Тези разходи са извадени от общите разходи за цената на природния газ за м. юли 2022 г.

Основната причина за повишението на цената за юли е повишената цена на газа в световен мащаб в резултат на голямото търсене и по-малкото предлагане, породени от военната агресия на Русия в Украйна. В условията на силно намалени или спрени доставки на природен газ от Русия и повишаващата се несигурност на енергийните доставки, редица европейски държави също са принудени да сключват краткосрочни договори, което при дебалансиран газов пазар е фактор за по-високите цени на международните индекси, уточняват от енергийния регулатор.
"Цената на природния газ щe расте, докато продължава войната в Украйна и докато Русия използва доставките на енергия като оръжие за натиск", каза по-рано председателят на КЕВР Станислав Тодоров.