Европа

Украинска бизнес дама предлага алтернатива на руския газ в Германия

От Euronews България Euronews България
Germany Energy 22124274857730 Снимка: AP

Германия ще се изправи пред сериозна енергийна криза тази зима, ако доставките на газ от Русия бъдат допълнително намалени или изцяло спрени.

Търсят се подходящи алтернативи на синьото гориво. Една такава могат да бъдат соларните панели, предлагани от украинска бизнес дама. Те могат да бъдат инсталирани на всеки балкон и да генерират енергия от слънцето.

Природният газ е основен източник на енергия за Германия. Около половината от домакинствата в страната използват газ за отопление, по данни на Германския департамент по енергетика, освен това няколко големи индустрии са напълно зависими от синьото гориво.

Сега след като Русия спря подаването на газ по тръбопровода "Северен поток-1" поради техническа профилактика, растат опасенията, че след като тя свърши, газът може да не потече отново.

Федералната република трябва да се изправи пред вероятни сценарии, в които газът повече няма да идва от Русия, основен неин доставчик досега.

Всички се притесняват от това. Ясно е, че първоначално няма да изпращат повече газ. Но когато периодът на поддръжка приключи, тогава трябва да върнат потока до 40 процента от пълния капацитет. Но какво се случва, ако не го направят? Това би означавало, че проблемът с газа става много голям. Тогава ще имаме още по-малък шанс да издържим през зимата.

Фабиан Хунеке, старши експерт в Energy Brainpool

Ако газопроводът бъде спрян, цените на енергията в Германия най-вероятно ще се повишат. Украинска бизнес дама, базирана в Берлин, смята, че нейният продукт може да помогне в тази ситуация.

Каролина Атсподина основава стартъпа WeDoSolar миналата година – преди началото на руската инвазия в Украйна. Компанията произвежда соларни панели, които функционират като защитни екрани за балкон, но също така генерират енергия от слънчевата светлина и топлина.

Това, което виждате тук, е соларна защита за вашия балкон. Комплект, който генерира зелена енергия от прага на вашата тераса. Сега балконите не правят почти нищо за нас, нито пък за околната среда. Смятам, че можем да генерираме повече енергия от такива балконски технологии, което ще бъде добре и за околната среда.

Каролина Атсподина, основател на компанията WeDoSolar

Украинката пуска екраните на пазара по-рано тази година и всички вече са продадени. Пълен комплект за балкон струва 1299 евро. Включва се директно в електрическата мрежа на апартамента. 

Атсподина твърди, че ще намали нормалната сметка за електричество на едно домакинство с около 25 процента. По-голямата кауза на украинската бизнес дама е да намали зависимостта на германските потребители от руските газ и петрол.