Икономика

Еврото се изравни с долара - защо и какво следва?

От Euronews България Euronews България
Evro Dolar

Еврото достигна нова най-ниска стойност и на практика е в паритет с долара за пръв път от 20 години. Тази сутрин курсът на лева (фиксиран към еврото, като "наследник" на германската марка) достигна до 1.95 лева за долар.

Това е първият път, в който единната валута пада до това ниво от 2002 г. – в първата години от физическото съществуване на еврото.

Намалението е 1.4% за този вторник и общо 9% за 2022 година

Промяната означава, че европейските компании и потребители ще плащат повече за стоките и услугите, които внасят, докато европейският износ веднага ще стане по-евтин на международните пазари.

От началото на февруари, когато еврото струваше над 1,13 USD, стойността му рязко се понижи.

Като основни причини за спада на европейската валута се посочват няколко фактора, измежду които несигурността на газовите доставки от Русия за индустрията, самата война в Украйна, закъснението на Европейската Централна Банка (ЕЦБ) да повиши лихвите, както и инфлацията на годишна база, която достигна 8.6% за еврозоната.

Спадът се ускори през последните седмици, след като се разпространиха опасенията, че Русия, основният доставчик на енергия за ЕС, ще прекрати напълно доставките на газ в отговор на западните санкции. Досега 12 държави от ЕС са претърпели пълно или частично намаление на доставките на руски газ.

Доставките от газопровода "Северен поток 1" бяха спрени по-рано тази седмица за планирана 10-дневна профилактика. Не е ясно дали Кремъл ще нареди спирането да се удължи след този срок и да стане безсрочно.

"Нека се подготвим за пълно спиране на руския газ. Сега това е най-вероятният вариант", заяви Бруно Льо Мер, министър на финансите на Франция.

Войната в Украйна и Европейската икономика

Пълномащабната атака на Русия срещу Украйна нанесе сериозни щети на икономиката на ЕС. Инвазията разстрои енергийните пазари и доведе до рекордно високи сметки за газ.

Внезапното сътресение предизвика рекордно висока инфлация в цялата еврозона, която през юни достигна 8,6 %, както и постепенно забавяне на икономическата активност.

Комбинацията от двата фактора върна призрака на стагфлацията - опасна комбинация, която потиска растежа, докато стоките остават прекалено скъпи за потребителите и компаниите.

Лихвите и пазарите

ЕЦБ повишава лихвените проценти плавно от началото годината - с 1.40%. ЕЦБ ще повиши основните си лихвени проценти с 25 базисни пункта по-късно този месец.

B cъщoтo вpeмe Фeдepaлният peзepв нa CAЩ вeчe зaпoчнa дa пoвишaвa лиxвeнитe пpoцeнти и тo мнoгo пo-бъpзo, oтĸoлĸoтo страните от eвpoзoнaта. Очаква се Федералният резерв (ФЕД) на САЩ да повиши американската водеща лихва със 75 пункта, с което общото ѝ повишение от март насам да достигне 1,5%.

"Може би на някакво ниво паритетът на еврото спрямо щатския долар е просто число", написа в Twitter Робин Брукс, главен икономист в Института за международни финанси (IIF).

Но пазарите са съставени от човешки същества, които се случва да се интересуват от нивата, което придава на паритета специално психологическо значение, не на последно място, тъй като не сме виждали [паритет] от 20 години. Това е голяма новина.

Робин Брукс, IIF

Паритетът между еврото и долара идва в момент, когато Хърватия финализира процеса на присъединяване към еврозоната, превръщайки се в 20-ата държава - членка на ЕС, която приема общата валута.

При повишаването на лихвения процент в еврозоната, обаче, притесненията са свързани със способността на държави в огромен външен дълг, като Гърция и Италия, да го обслужват.

В четвъртък Европейската комисия трябва да представи актуализираната си икономическа прогноза, която се очаква да включва нова низходяща ревизия.

Засега Брюксел старателно избягва да прави ясни прогнози за предстояща рецесия и все още се надява, че еврозоната ще бъде достатъчно устойчива, за да преодолее сътресенията от войната в Украйна и енергийната криза.

ЕК повишава прогнозите си за инфлацията

Европейската комисия ще понижи още повече прогнозата си за растежа в Европа за тази и следващата година, като в същото време ще повиши очакванията си за инфлацията, за да бъдат взети предвид последиците от войната в Украйна.

Това предупреди заместник-председателят на комисията Валдис Домбровскис. В четвъртък Комисията ще представи актуализираните си прогнози.

Виждаме, че икономическият растеж проявява устойчиност тази година. Все пак може да се очаква известна ревизия надолу и още повече за следващата година. Има много рискове и неизвестности и за съжаление инфлацията продължава да върви нагоре. Така че прогнозата ще бъде възходяща.

Валдис Домбровскис, заместник-председател на ЕК, отговарящ за икономиката

Въпреки този нов удар върху очакванията за растежа след две мрачни години заради пандемията, Домбровскис успокои, че засега няма признаци на рецесия. Прогнозираният растеж на БВП на еврозоната през май е 2.7% . Месец по-късно инфлацията на годишна база достигна нов рекорд от 8.6 на сто за общия валутен съюз.

Междувременно Брюксел може да приеме серия мерки за намаляване на инфлационния натиск от вноса на газ, включително ограничения на цените. Засега обаче не е взето решение.