Европа

На балотажа: Управляващата партия на Мицотакис загуби Атина и пет важни региона

От Тодор Драганов Тодор Драганов Международен редактор

Три месеца след изборната победа на "Нова демокрация" и една седмица след като беше отчетена и ясната ѝ преднина в областта на самоуправлението, управляващата партия не успя да спечели в общинските и областните "дербита" от голямо значение. В столичната община Костас Бакоянис беше победен от Харис Дукас , който надхвърли повече от три пъти гласовете, получени на първия тур.

"Градът сменя страницата си. Искам да благодаря на всички атиняни от все сърце за огромната чест, която ми оказаха, и много добре знам каква много голяма отговорност поемам", каза Харис Дукас, новоизбрания кмет на Атина.

В шестте региона, които стигнаха до втория тур, сред сините кандидати само в Пелопонес надделя Димитрис Птохос. Уверения, че правителството ще си сътрудничи с местната власт, даде премиерът Кириакос Мицотакис, който отдаде негативните резултати на фронт срещу кандидатите на неговата партия.

"Със сигурност това не беше особено добра нощ за "Нова демокрация". Искам обаче да напомня, че политическите заключения относно разпределението на силите на партиите всъщност бяха направени миналата неделя. Ясно е, че срещу кандидатите на "Нова демокрация" е имало конспирация на много сили", посочи Кириакос Мицотакис, министър-председател на Гърция.

От друга страна, победите на Дукас и Ангелудис съответно в Атина и Солун показват подкрепата, която ПАСОК поддържа в общините. В третия по големина град в Гърция, Патра, общината остава "червена", като за трети път е избран подкрепяният от Комунистическата партия на Гърция Костас Пелетидис.