Общество

Революционен телескоп разкрива „най-детайлните досега“ инфрачервени изображения на нашата вселена

От Euronews България Euronews България
NASA Space Telescope 22192807005801 Снимка: AP

Погледът ни към Вселената току-що се разшири.

Първата снимка от новия космически телескоп на НАСА е изпълнена с галактики и предлага най-дълбокия поглед към космоса, заснеман някога.

Първото заснемане на космическия телескоп "Джеймс Уеб" е най-далечното, което човечеството някога е виждало, както по време, така и по разстояние, по-близо до зората на времето и до края на Вселената.

Това изображение ще бъде последвано във вторник от публикуването на още четири снимки на галактическа красота от първоначалните погледи на телескопа навън.

Изображението на "дълбокото поле", публикувано в понеделник по време на кратко събитие в Белия дом, е изпълнено с множество звезди, с масивни галактики на преден план и изключително отдалечени галактики, които прозират тук-там.

На снимката се вижда SMACS 0723 - куп галактики в съзвездието Воланс в Южното полукълбо, а самият куп е отдалечен на около 4,6 милиарда светлинни години.

Част от изображението е светлина от времето не много дълго след Големия взрив, който според оценки е настъпил преди 13,8 млрд. години.

Президентът Джо Байдън се възхити на изображението, което според него показва "най-старата документирана светлина в историята на Вселената отпреди повече от 13 милиарда - нека повторя - 13 милиарда години. Трудно е да се проумее."

Натовареното изображение със стотици петна, ивици, спирали и вихри в бяло, жълто, оранжево и червено - ефектът на гравитационното изкривяване на светлината, която изминава огромни разстояния, за да достигне до телескопа - е само "една малка частица от Вселената", заяви администраторът на НАСА Бил Нелсън.

"Това, което видяхме днес, е ранната Вселена", каза астрономът от Харвард от български произход Димитър Съселов в телефонно интервю след разкриването.

Съселов казва, че той и колегата му Чарлз Алкок първо са си помислили "това вече сме го виждали". След това се вгледали по-внимателно в изображението и обявили резултата не само за красив, но и за "заслужаващ си цялото това чакане" на дълго отлагания проект.

А във вторник предстои още повече. Предвидените снимки включват изглед на гигантска газова планета извън нашата Слънчева система, две изображения на мъглявина, в която звездите се раждат и умират в невероятна красота, и актуализация на класическо изображение на пет плътно скупчени галактики, които танцуват една около друга.

Biden NASA 22192818162168 (1) Джо Байдън присъства на брифинга на НАСА за първите изображения от космическия телескоп Webb. Снимка: AP

Какво представлява телескопът Уеб?

Космическият телескоп "Джеймс Уеб" е революционен апарат, предназначен да надникне през космоса към зората на Вселената.

Уеб, който наблюдава обектите си главно в инфрачервения спектър, е около 100 пъти по-чувствителен от 30-годишния си предшественик - космическия телескоп Хъбъл, който обикаля Земята от 547 км и работи основно в оптичните и ултравиолетовите вълни.

Хъбъл се е вгледал в 13,4 милиарда години назад. През 2016 г. той откри светлинната вълна на изключително ярка галактика.

Астрономите измерват колко далеч назад гледат в светлинни години, като една светлинна година е 9,3 трилиона км - разстоянието, което светлината изминава за една земна година.

"Уеб" може да погледне назад във времето до времето непосредствено след Големия взрив, като търси галактики, които са толкова далеч, че на светлината са били необходими много милиарди години, за да стигне от тези галактики до нашите телескопи", заяви Джонатан Гарднър, заместник-учен по проекта "Уеб", по време на брифинг за медиите през юни.

По-голямата светлосъбираща повърхност на основното огледало на Уеб - масив от 18 шестоъгълни сегмента от берилиев метал със златно покритие - му позволява да наблюдава обекти на по-големи разстояния, а следователно и по-назад във времето, отколкото Хъбъл или който и да е друг телескоп.

Неговата инфрачервена чувствителност му позволява да открива източници на светлина, които иначе биха били скрити във видимия спектър от прах и газ.

В своята съвкупност тези характеристики се очаква да променят астрономията, предоставяйки първия поглед към млади галактики, датиращи само 100 милиона години след Големия взрив - теоретичната точка, поставила началото на разширяването на познатата ни Вселена преди около 13,8 милиарда години.

Инструментите на Уеб също така го правят идеален за търсене на признаци на потенциално животоподдържащи атмосфери около десетки новорегистрирани планети, обикалящи около далечни звезди, и за наблюдение на светове много по-близо до дома, като Марс и ледената луна на Сатурн Титан.

С дължина 6,4 метра позлатеното огледало във формата на цвете на Уеб е най-голямото и най-чувствителното, изпращано някога в космоса.

То се състои от 18 сегмента, един от които през май беше ударен от по-голям от очакваното микрометеорит. Четирите предишни удара на огледалото с микрометеорит са били по-малки. Въпреки ударите телескопът продължава да надхвърля изискванията на мисията, като почти няма загуба на данни, според НАСА.

"Сега съм наистина развълнуван, тъй като този драматичен напредък е добра предпоставка за постигане на най-голямата награда за много астрономи като мен: определяне на Космическата зора - моментът, в който Вселената за първи път се е окъпала в звездна светлина", казва Ричард Елис, професор по астрофизика в Университетския колеж в Лондон.

Място за паркиране на 1,6 милиона километра от Земята

Инфрачервеният телескоп на стойност 8,93 милиарда евро, най-голямата и най-сложна астрономическа обсерватория, изпращана някога в космоса, беше изстрелян на Коледа от Френска Гвиана, на североизточния бряг на Южна Америка.

Месец по-късно 6 350-килограмовият инструмент достигна гравитационното си място за паркиране в слънчева орбита, обикаляйки около Слънцето в тандем със Земята на близо 1,6 милиона км от дома.

След това започва дългият процес на подравняване на огледалата, охлаждане на инфрачервените детектори, за да могат да работят, и калибриране на научните инструменти, като всичко това е защитено от сенник с размерите на тенис корт, който поддържа телескопа хладен.

Планът е с помощта на телескопа да се надникне толкова назад, че учените да зърнат ранните дни на Вселената преди около 13,7 милиарда години и да приближат по-близките космически обекти, дори нашата собствена Слънчева система, с по-остър фокус.

Колко далеч назад в миналото преди 13 милиарда години е изглеждало първото изображение? В понеделник НАСА не предостави никакви оценки.

Външните учени заявиха, че тези изчисления ще отнемат време, но са напълно сигурни, че някъде в натовареното изображение има галактика, по-стара от тази, която човечеството някога е виждало, вероятно 500 или 600 милиона години след Големия взрив.

"Отнема малко време, за да изкопаем тези галактики", казва астрофизикът от Калифорнийския университет в Санта Круз Гарт Илингуърт. "Това са нещата, които почти не можете да видите тук, най-малките червени точки".

"Абсолютно впечатляващо е, абсолютно невероятно", добави той. "Това е всичко, за което сме мечтали в подобен телескоп".

Други снимки на Уеб

След като "Уеб" вече е прецизно настроен и напълно фокусиран, астрономите ще започнат работа по списък от научни проекти, подбрани на конкурсен принцип, които изследват еволюцията на галактиките, жизнените цикли на звездите, атмосферите на далечни екзопланети и луните на външната част на Слънчевата система.

Първият набор от снимки, чието обработване на сурови данни на телескопа отне седмици, предлага завладяващ поглед към това, което Уеб ще заснеме по време на предстоящите научни мисии.

Сред петте небесни обекта, избрани за дебюта на "Уебб" на НАСА, са две мъглявини - огромни облаци от газ и прах, изхвърлени в пространството от звездни експлозии, които са развъдници на нови звезди - и две групи галактически купове.

Според НАСА един от тях включва обекти на преден план, които са толкова масивни, че действат като "гравитационни лещи" - визуално изкривяване на пространството, което значително увеличава светлината, идваща отзад, за да разкрие още по-слаби обекти, отдалечени и по-назад във времето.

Колко назад и какво се е появило на камерата, предстои да разберем.

НАСА ще публикува и първия спектрографски анализ на екзопланета, направен от Уеб, който разкрива молекулярните характеристики на филтрираната светлина, преминаваща през атмосферата ѝ.

В този случай екзопланетата, чиято маса е приблизително половината от масата на Юпитер, се намира на повече от 1100 светлинни години.

"Развълнува ме като учен... като човешко същество"

И петте въвеждащи цели на Уеб са били известни на учените отпреди. Една от тях, групата галактики на 290 милиона светлинни години от Земята, известна като Квинтета на Стефан, е открита за първи път през 1877 г.

Но служителите на НАСА обещават, че снимките на Уеб ще уловят обектите в съвсем нова светлина, в буквалния смисъл на думата.

"Това, което видях, ме развълнува като учен, инженер и човек", заяви пред репортери заместник-администраторът на НАСА Пам Мелрой, която разгледа снимките, по време на брифинг на 29 юни.

Клаус Понтопидан, учен по проекта "Уеб" в Научния институт за космически телескоп в Балтимор, където инженерите по управление на мисията управляват телескопа, обеща, че първите снимки ще "донесат дългоочакваното "уау" за астрономите и обществеността".

Освен множеството изследвания, които вече са планирани за Webb, най-революционните открития на телескопа може да се окажат тези, които все още не са предвидени.

Такъв е случаят с изненадващото откритие на Хъбъл, който чрез наблюдения на далечни свръхнови установява, че разширяването на Вселената се ускорява, вместо да се забавя, което открива нова област в астрофизиката, посветена на мистериозното явление, наречено от учените тъмна енергия.

Телескопът Уеб представлява международно сътрудничество, ръководено от НАСА в партньорство с Европейската и Канадската космическа агенция.