Политика

Стоян Михалев, ПП-ДБ: Имаме поне три сигурни балотажа – в София, Пловдив и Варна

От Веселин Вълчев Веселин Вълчев Продуцент

„За да има правителство има две страни. Нито без нашата подкрепа, нито без тази на ГЕРБ може да има правителство. Ако правителството не следва евроатлантическия път на България, ние ще го свалим, няма да чакаме.“

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Стоян Михалев.

Той прогнозира, че искрите между „некоалиционните“ партньори ще затихнат след местните избори.
„Няма да го има това напрежение“, посочи той.

Много вероятно е да има ротация. Дори можем да се изненадаме с доста по-дълъг живот на това управление.

„Задачите, които сме си поставили, не могат да бъдат свършени за ден два. Много от нашите избиратели се възпаляват от тези медийни участия на господин Пеевски и спекулации, че той управлявал и взимал решенията. Това е много лесно за манипулиране на хората. Според мен това поведение е заради т.нар. ефект „Магнитски“. Ние си представяхме, че действа по друг начин, но се оказа, че работи по този. ДПС не биха си позволили да бъдат камък в колелото на тези промени“, смята Михалев.

„Те имат нужда да са участници в тези процеси и затова са участници в тях. Няма как Конституцията да се промени без тях“, допълни той.

Отсега виждаме, че ще сме на три важни балотажа. В София, Варна и Пловдив. За този в София съм убеден, че г-н Терзиев ще спечели. Във Варна са големи шансовете ни, в Пловдив силно се надявам г-н Старибратов да бъде победител.

„Предложенията, които ще изчистим за промените в Конституцията ще се случат между първо и второ гласуване. Това ще е около декември месец. 22 септември и 6 септември мисля, че са добри дати също за национален празник. Ролята на президента в периода, в който не можеше да се сформира редовно управление, беше да на човек с еднолична власт. Това дори не беше президентска власт. Тези промени не са насочени към Румен Радев, той скоро няма да бъде президент, когато му изтече мандатът, ние просто не искаме този казус да се повтаря. Нашите конституционалисти смятат, че е доста спорен моментът дали служебното правителство трябва да има такава власт“, коментира още Михалев.

Според него засега няма опасност за България от конфликта между Израел и Хамас.

Целия разговор вижте във видеото.