Свят

Решават бъдещето на Европа в Страсбург

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Ani Baldjian Ани Балджиян на живо от Страсбург. Екранна снимка: Euronews Bulgaria

Страсбург ще бъде център на тържествата за Деня на Европа 9 май. В сградата е Европейския парламент ще се проведе заключителната конференция, посветена на бъдещето на Европа, предава специалният пратеник на Euronews Bulgaria Ани Балджиян от мястото на събитието.

Конференцията е инициирана от френския президент Еманюел Макрон преди година. Граждани на ЕС в онлайн допитвания даваха идеи в какъв съюз искат да живеят. Предложенията им са в сферата на здравеопазването, климатичните промени, миграцията и др.

Началният час на конференцията е в 13:00 часа българско време. Очаквайте живите включвания на Euronews Bulgaria от Страсбург и интервю с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.

Днес, за съжаление, в Европа отново се води ужасяваща война. Загиват хора, разрушени са милиони съдби, десетки градове и села са превърнати в руини. Тези трагични събития ясно ни показват, че човешкият живот, единството, мирът и обединението са най-големите ценности и ние трябва с всички сили да ги пазим и отстояваме.

Премиерът Кирил Петков във „Фейсбук“

 

„На 9 май отбелязваме празника на Обединена Европа. Тази Европа, чиито основи в средата на миналия век поставиха истински визионери, преживели ужаса на двете световни войни, разделението и огромната човешка мъка. Но те имаха куража да загърбят болката и реваншизма, да погледнат смело напред в бъдещето и да поставят началото на обединението на европейския континент. Утвърждавайки единството и толерантността като свои основни ценности, Европа се превърна в еталон на свобода, солидарност, икономически възход и просперитет“, написа още премиерът.