Спорт

Григор Димитров не успя да стигне финала в Шанхай

От Божидар Барабарев Божидар Барабарев Спортен редактор
Grigorsinner Twitter (3) Снимка: Туитър

Походът на Григор Димитров в Шанхай приключи. Първата ни ракета отпадна на крачка от финала в турнира от сериите "Мастърс", след като допусна загуба от Андрей Рубльов с 6:7 (7), 3:6. Двубоят между Димитров и осмият в световната ранглиста продължи час и 52 минути.

Двамата се срещнаха за седми пъти, като руснакът постигна своята четвърта победа, а българският тенисист се наложи при последния им мач във Виена през октомври 2022 г. С успеха си в Шанхай Рубльов нанесе второ поражение на хасковлията в полуфинал през тази година, след като по-рано бившият №3 отстъпи на Даниел Еванс във Вашингтон. Григор стигна до най-добрите 4 на турнир от категорията АТП 1000 за девети път в кариерата си. За осми път обаче той губи на тази фаза, оставайки с една титла от Синсинати през 2017 г.  

Първият сет бе изключително оспорван, като продължи час и 16 минути. Стигна се до тайбрек, където Рубльов повееде с 5:3. След това той имаше и сетбол при 6:5. Българинът също получи шанс да вземе частта, след като обърна до 7:6, но в края допусна три поредни точки и сетът отиде в полза на неговия съперник. Втората част започна с пробив на Димитров, но след това руснакът спечели пет поредни гейма, с което обърна развоя на случващото се.

За разлика от предходните си сблъсъци, в които отстрани Карлос Алкарас и Николас Джари, днес най-добрият ни тенисист не бе убедителен в подаването си. Все пак Димитров изпраща много успешно представяне в азиатските турнири след полуфинал в надпреварата АТП 250 в Чънду, четвъртфинал на турнира от сериите 500 в Пекин, и днешния полуфинал в Шанхай.

На финала Андрей Рубльов ще срещне Хуберт Хуркач.