Общество

Пуснаха на свобода пернишкия прокурор, обвинен в побой над жена си – тя била агресирала към него

От Euronews България Euronews България

Съдът не намери обосновани предположения, че прокурорът от Перник Бисер Михайлов може да е пребил жена си. Обвиняемият остава на свобода, без мярка за неотклонение до началото на делото на 19 октомври. Ако бъде признат за виновен, го очакват между 2 и 10 години затвор.

Прокурор Бисер Михайлов беше задържан след получен сигнал на тел. 112 от 15-годишната му дъщеря, че е пребил майка ѝ. Биляна Михайлова беше настанена в болница в Перник с комоцио. Семейството стана популярно в публичното пространство сред няколко дела за побои и заплахи срещу сина им Васил Михайлов.

В показанията си жената на Михайлов твърди, че тя е била по-агресивна, нападнала е мъжа си. Показанията на полицаите отзовали се на адреса и лекаря, прегледал жената, сочели, че тя няма открити рани. Огледът в дома на обвиняемия не е установил наличие на кръв.

В началото на съдебното заседание защитата на обвиняемия представи като доказателство декларация от жената на Михайлов, в която твърди, че не е била удряна умишлено и не е губела съзнание. Не изпитвала страх и е готова да потвърди декларацията и ако ѝ се предостави възможност би заяви същото и в залата.

Обвинението поиска най-тежката мярка за Михайлов. Според прокуратурата има обосновано предположение, че лицето може да извърши друго престъпление спрямо пострадалата или да бъде оказано влияния върху свидетелите, ако бъде пуснат на свобода.

Според защитата при първия разпит на Михайлова тя изрично е заявила, че не е пострадала при престъпление, това били семейни отношения. В този разпит било посочено, че обвиняемият не е нанасял побой, а жена му проявила агресия към него – счупила холната маса, одраскала го.
Според обвинението още след първия разпит прокуратурата е знаела, че липсват данни за престъпление

Обвиняемият Бисер Михайлов започна своето изказване с латинска сентенция – „Когато тълпата или журналистиката влезе в някоя прокуратура, правото излиза“.

Никога не съм бил опасен, живеем със съпругата ми от 23 години в чудесни отношения“, заяви той.

„Нормално е едно момиче на 15 да се уплаши при крясъците, които чува, защото се случва нещо, с което не е свикнало. Знам че е жена и преживява тежко случващото се със сина ни, изостри се разговорът, конфликтът премина в блъскане, вследствие на нейната агресия я блъснах – не съм я удрял по лицето и тялото“, посочи още обвиняемият.

„Разбирам че скандалът е недопустим от семеен и родителски смисъл. Не съм извършил никакво престъпление. Безотговорно е СГП да твърди, че ще извърша престъпление, ако живея в един дом със съпругата си“, защитаваше се Михайлов.

Обвиняемият се чувствал унизен, че обитава място, където има лица с висока обществена опасност.